A szabadkai Egészségügyi Középiskola lesz a házigazdája a XIX. köztársasági elsősegély-ismereti versenynek, melyet május 11-én és 12-én rendeznek meg – jelentette be sajtótájékoztatón Nataša Aleksić, a városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja.

„Május tizenkettedike az ápolónők világnapja, és ez az Egészségügyi Középiskola napja is egyúttal. Az iskola már május ötödikén megkezdte az ünnepséget, amikor nyílt napot tartott az érdeklődő nyolcadikosok számára. Szerdán pedig önkéntes véradást szerveznek, melyen részt vehetnek az iskola tanulói és diákjai is” – mondta Olga Petrović igazgató, aki hozzátette, a verseny nemzetközi jellegű, ugyanis arra a szegedi és a podgoricai egészségügyi középiskolák is beneveztek.

„Ez egy jubileum is az iskola számára, melyet 1947-ben alapítottak, és kisebb nagyobb megszakításokkal működött, 1958 óta pedig folyamatosan dolgozik” – emelte ki az igazgatónő és köszönetet mondott a támogatóknak, elsősorban az Oktatási Minisztériumnak, a szabadkai önkormányzatnak és a városi Vöröskeresztnek.

Az elsősegély-ismereti versenyen tizenhét csapat méri össze tudását. A szabadkaiak mellett a következő településekről érkeznek a versenyző diákok: Prokuplje, Užice, Zenta, Kragujevac, Valjevo, Šabac, Gračanica, Zimony, Újvidék, Pancsova, Ćuprija, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Zaječar, Požarevac, Szeged és Podgorica.

A megnyitó pénteken 15.30-kor lesz az iskolában, a verseny a városközpontban zajlik, az ünnepélyes eredményhirdetésre pedig szombaton 19 órakor a városháza dísztermében kerül sor.

„Ez a verseny közel két évtizedes hagyománnyal bír, annak idején a szövetségi versenyt Palicson rendezték meg, melyen a házigazda szabadkaiak lettek az elsők” –  emlékeztetett Predrag Milanović, az iskola tanára.

Milanović rámutatott: a verseny két részből áll, van egy elméleti és egy gyakorlati része. Ez utóbbit a város központjában különböző helyszíneken tartják. Megrendezett jelenetek keretében szimulálják a különböző helyzeteket, amelyekben a versenyzőknek elsősegélyt kell nyújtaniuk.