Az előzmények: a szerb kormány 2017-ben hozott egy határozatot, amely szerint a szerbiai rendszámtáblák a korábban meghatározott hét év helyett kilenc éven át érvényesek, vagyis azoknak, akik 2011-ben regisztrálták az autójukat, nem kell új rendszámtáblát, illetve forgalmit igényelniük, hanem még két évig, vagyis 2020-ig használhatják a jelenlegit. A döntés azért született meg, hogy a szerb állampolgároknak emiatt ne legyenek plusz kiadásaik (a határozat nem vonatkozik azokra az autótulajdonosokra, akiknek a rendszámtáblájában a Č, a Ć, a Š, a Ž, a Đ, az Y vagy a W betű szerepel, mivel nekik a saját pénzükön kellett új rendszámot és forgalmit igényelniük, ami mintegy 4000 dinárjukba kerül).

A rendszámtábla esetében a meghosszabbított érvényességi idő semmilyen problémába nem ütközött, viszont a forgalmi esetében valamit ki kellett találni, mivel a kártyán ott szerepel a dátum, ameddig érvényes az autó forgalmija. A Szerbiai Belügyminisztérium illetékes szerve a legjobb megoldásnak azt találta, ha a lejárt forgalmi mellé kiad egy A4-es igazolást szerb és angol nyelven, amely bizonyítja, hogy az adott autó forgalmija, a kártyán szereplő dátummal ellentétben, még két évig érvényes.

Szerbiában ebből az igazolásból aztán senki nem is csinált problémát, hiszen a belügyminisztérium adta ki, a közlekedési rendőröket értesítették róla, így senkinek semmilyen problémája nem adódott abból, hogy egy igazolással tanúsítja, a lejárt forgalmija mégsem járt le.

Viszont, ahogy az várható is volt, külföldön már elég furcsának találták ezt a megoldást, s ez abból derült ki, hogy több sofőr is panaszkodott a szerbiai határátkelőhelyeken fejcsóválva, fintorogva nézegetik a rendőrök A4-es papírt, de sokáig nem érkezett olyan hír, hogy valakinek komolyabb problémái (értsd: visszafordították volna a határról) adódtak volna.

Fittyet hányva az aki kíváncsi, az hamar megöregszik mondásra, egy szegedi kirándulás után hazafelé megkérdeztem a tiszaszigeti határőrt, ő hallott-e már a szerb belügyminisztérium csodálatos megoldásáról, találkozott-e már olyan lejárt forgalmival, amelyik mégsem járt le.

A határőr nagyon kedvesen elkérte a forgalmit, megállapította, hogy lejárt („No, ez bizony, nem érvényes”), majd nézegette az A4-es papírt. Előbb a szerb nyelvűt („Hát, ebből egy kukkot se értek”), majd az angolt („Ugye, nem haragszik, ha azt mondom, hogy ilyet én is tudok otthon csinálni”). Nem mondtam, de gondoltam, dehogy haragszom uram, csak ne tessék magát lebecsülni, ön ennél sokkal jobbat is tudna készíteni…

A beszélgetés során azt mondta a magyar rendőr, hogy „a kollégák lehet találkoztak már ilyen papirossal, s mivel nem hallottam, hogy gond lett volna, valószínű elfogadták. Viszont az Unióban, egy mélységi ellenőrzés során, vagy egy másik határon, nem biztos, hogy ugyanez fog történni”.

És akkor pár nappal később az egyik legolvasottabb vajdasági blogger, Egri Emma írta meg az esetét a lejárt forgalmival.

„Egészen ostoba helyzetbe kerültem emiatt a családommal. A beregsurányi határátkelőn leszerelték a rendszámomat és elvették az érvényes forgalmit is. Végül a nyolc hónapos gyerekemmel az éjszaka közepén ott találtam magam az ukrán határon, az árokparton az áprilisi éjszakában.

Nem nagyon tudtam, hogy mit csináljak, csak azt tudtam, hogy ugyanezzel az igazolással jöttem be Magyarországra Röszkénél, és ott ugyanolyan rendőrök engedtek be, mint akik elvették a forgalmimat pár nappal később.

Kiderült, hogy a problémájuk a regisztrált, biztosított, érvényes műszakival rendelkező autómmal az volt, hogy a forgalmi érvényességét külön dokumentumban hosszabbították meg. Ez pedig a Bécsi egyezménnyel ellentétes. Most a szerb nagykövetségre várunk, mert magyar rendőrök szerint csak trailerrel vihetem el a kocsit a pusztából.

Elég nagy a káosz a fejekben, mert még a szerb nagykövetségnél is elhangzott, hogy ez az igazolás csak belföldre jó. Ezzel a magyar hatóság is érvelt, ami ugyancsak totális abszurdum, hiszen a papíron ANGOLUL írja, hogy a KÜLFÖLDI HATÓSÁGOK SZÁMÁRA készült. Eleve milyen hülyeség ez? Meghosszabbítani a forgalmit BELFÖLDRE. Vicc. Semmi értelme. A lényeg, hogy mind, akik ilyen papírt kaptatok, ne menjetek vele külföldre, mert leszedik a rendszámotokat, és hosszú napokat vesz el az életetekből mások hanyagsága.”

Igazolással ne menjünk külföldre!

A 2017. július 29-e után kiadott szerbiai rendszámtáblákon már nem szerepelnek a Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y és a W betűk, mivel emiatt több kellemetlenségük is volt az autótulajdonosoknak. A parkolási díj befizetésénél jelentett ez nehézséget. Ekkor hosszabbították meg a rendszámtáblák érvényességi idejét is.

Vagyis, pont az történt, amit a tiszaszigeti rendőr mondott, hogy az Európai Unióban, vagy egy másik határátkelőn már gondok lehetnek. Ahogy Egri Emma írásából kiderül, bizony lettek. Nem is kicsik.

Az pedig, hogy a szerb nagykövetségnél is elhangzott, hogy ez az igazolás csak belföldre jó, komoly zavarról tanúskodik, ugyanis a belügyminisztérium az utóbbi pár hétben, úton útfélen hangoztatja, hogy az igazolással külföldre is lehet menni, ezért is adták ki angolul.

Čedomir Lemaić

Nagy szerencse, hogy a belügyminisztérium osztályának van ilyen ügyekben felelőse, és neki neve is van. Čedomir Lemaićnak hívják azt, aki a belügyminisztériumban az autók regisztrációjárt és jogosítványokért felelős osztályát vezeti, aki a Sat Plus autós szaklapban többször is elmondta:

„A belügyminisztréium által kiadott, szerb és angol nyelvű igazolással külföldön is gond nélkül lehet az autókat használni”.

A változásról különben a belügyminisztérium értesítette a Szerbiai Külügyminisztériumot is, amelynek az volt a feladata, hogy a lejárt forgalmikkal kapcsolatos határozatot elküldje az ország nagykövetségeinek és konzulátusainak. Ez tavaly decemberben meg is történt, s a nagykövetségek feladata pedig az volt, hogy értesítsék az adott ország rendőrségét az előállt helyzetről.

Mosolyfakasztó forgalmi

Hét év… Tibetben, folytatnák a megkezdett mondatot a filmrajongók. Másnak meg bizonyára az jut eszébe, hogy a házasságok esetében a hetedik év a vízválasztó, főleg Magyarországon, ahol a legtöbb válást az esküvő utáni hetedik esztendőben mondják ki.

Egyelőre annyit tudni, hogy Montenegró esetében ez biztosan megtörtént, két montenegrói határon is tudtak az A4-es igazolás létezéséről, és jelezték, hivatalos dokumentumnak tekintik. Ugyanez a helyzet Bosznia-Hercegovinával és Macedóniával is, vagyis a határátkelőknél ez a két ország rendőrei is elfogadják az igazolást.

Szerettük volna megtudni, hogy mi a helyzet Magyarországgal, ezért a Családi Kör szerkesztőségének nevében március 23-án az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának, a következő kérdésekkel:

  1. Tudnak-e erről a problémáról, értesítette-e Önöket a szerb fél erről a változtatásról?

  2. A Magyarországra utazók, akiknek a forgalmi kártyájukon lejárt dátum szerepel, de ott van náluk a hivatalos okirat, ami egy A4-es papír, hogy a forgalmi még két évig érvényes, mit mondjanak a határon, ha emiatt akadályokba ütközik az országba történő beutazásukat?

  3. A magyar határőrség köteles-e elfogadni a szerb állam által kiállított, szerb és angol nyelvű iratot?

Április 23-án azt a választ kaptam, hogy:

„Ügyintézése folyamatban van, további szíves türelmét kérjük.”

Türelmes emberről lévén szó, még mindig várok a válaszokra, amelyek valamiféle kapaszkodót nyújthatnának azoknak a sofőröknek, akik „lejárt” forgalmival utaznak, utaznának Magyarországra.

Az utóbbi napokban egyre többen fordultak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy júniusban vagy júliusban Görögországba mennének nyaralni, más pedig Németországba indulna rokonlátogatóba, de tanácstalanok, mert félnek az ellenőrzéstől, s attól, hogy úgy járnak, mint Egri Emma.

Kedd délelőtt folyamán megkérdeztük a tiszaszigeti és a röszkei határrendészetet, ők hogyan kezelik az igazolást. Tiszaszigeten a határrendész még nem találkozott ilyen papírral, de szerinte, ha a szerbek átengedik az autót ezzel, akkor ők sem fognak ebből problémát csinálni.

A röszkei határrendőr elmondta, hogy hivatalosan ezzel kapcsolatban semmit nem kaptak, azt tudja, hogy azzal a szerb nyelvű A4-es igazolással, amit akkor adnak ki, amikor még nem készült el az új forgalmi, nem lehet külföldre menni (ezt különben írja is igazolás, hogy csak Szerbiában érvényes).

Az, hogy valaki két évig egy A4-es igazolással és lejárt forgalmival utazik, számára eléggé megdöbbentő volt, s a beszélgetés végén arra kért meg, jó lenne, ha a horgosi fél erről a helyzetről értesítené a röszkeit, mivel a határon van egy kapcsolattartó szerv, s akkor talán a magyar határőrök is érdemi információkhoz juthatnak, mivel ő – ahogy mondta is – nekem hivatalos információval nem tud szolgálni.

Mi a megoldás? Két lehetséges út van: vagy bevállalja az ember a lejárt forgalmit, és azt, hogy veszekedni, vitatkozni, érvelni próbál a német, görög, osztrák rendőrnek az angol nyelvű papírt mutogatva, vagy pedig elmegy a rendőrségre, bejelenti, hogy elveszett a forgalmija, és kifizeti a mintegy 4000 dinárt, amiért cserébe kap új rendszámtáblát, új forgalmit és új matricát.

Az első lehetősége esetében, ha sikerül meggyőznie a rendőröket, akkor pénzt spórol meg. Ha nem, akkor viszont rémálommá válhat a nyaralás, kirándulás, mivel lejárt forgalmi miatt azonnal kizárják az autót a forgalomból.

Ha a második lehetőséget választja valaki, akkor a nyaralásra harminc euróval marad kevesebbje, de nem kell idegeskednie, megspórol néhány újabb ősz hajszálat.

A logikus persze az lenne, ha a szerb állam azt mondta volna, az érintettek fizessenek 1500 dinárt az új kártyáért, amelyen már az új érvényességi idő szerepel. De a logika sokszor nagy ívben elkerüli a döntéspozícióban levőket…