Azokat az autókat, amelyek tizenöt évnél idősebbek ezentúl évente kétszer kell műszaki vizsgára vinniük a tulajdonosnak – ez az egyik, de minden bizonnyal a szerb állampolgárok pénztárcáját figyelembe véve a legjelentősebb újdonsága  annak a szabályzatnak, amelyet május 5-én fogadtak el, így az új szabályokat július 5-től alkalmazzák majd. A statisztika szerint Szerbiában a közlekedésben résztvevő autóknak mintegy  harminc százaléka idősebb tizenöt évesnél.

A műszaki vizsgára ezentúl tiszta autóval kell érkezni, s a vizsgálat harmincöt percet vesz majd igénybe – írja a Szerbiai Rádió és Televízió honlapja.

A szabályzat július 5-én lép életbe, vagyis azok az autókat, amelyek tizenöt évnél idősebbek, és a regisztrációjuk július 5-én jár le, fél évvel később, 2019. január 5-én ismét el kell vinni a műszaki vizsgára.

„Lejárt” forgalmival külföldre…

Az előzmények: a szerb kormány 2017-ben hozott egy határozatot, amely szerint a szerbiai rendszámtáblák a korábban meghatározott hét év helyett kilenc éven át érvényesek, vagyis azoknak, akik 2011-ben regisztrálták az autójukat, nem kell új rendszámtáblát, illetve forgalmit igényelniük, hanem még két évig, vagyis 2020-ig használhatják a jelenlegit.