Kinevezték a koszovói háborús bűnöket vizsgáló új különleges ügyészt, a feladatot a jövőben az amerikai Jack Smith látja el – írta ma a pristinai sajtó.

Jack Smith (nyitóképünkön) David Schwendimant váltja, akinek március 31-én járt le a megbízatása. A különleges ügyész a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság alkalmazottja. A bíróság feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg, vagyis az UÇK által elkövetett háborús bűnök vizsgálata.
Az UÇK-t azzal vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaçi jelenlegi koszovói köztársasági elnök neve is felmerült.
A bíróság felállításáról szóló törvényt 2014-ben fogadta el a koszovói parlament, de a testület mindmáig nem kezdte meg munkáját. Az első vádemeléseknek 2017 végéig meg kellett volna történniük, de eddig egyetlen vádirat sem született. A bíróság – főként a tanúk védelme érdekében – Hágában fog működni, az elítéltek egy része azonban Koszovóban töltheti le börtönbüntetését.
A koszovói politikusok egy része a tavalyi esztendő végén a különleges bíróság felállításáról szóló törvény visszavonását követelte, mert szerinte a testület diszkriminatív a koszovói albánokkal szemben, ugyanis csak az általuk elkövetett bűnöket vizsgálná, a szerbek által elkövetetteket nem. A törvény visszavonása érdekében felszólalt Ramush Haradinaj miniszterelnök és Hashim Thaçi köztársasági elnök is. Később azonban a pristinai vezetés – főként Brüsszel és Washington nyomására – kijelentette: noha igazságtalannak tartja a bíróság felállítását, nem vonja vissza az erről szóló törvényt.