Május elsején, a munka nemzetközi ünnepén világszerte különböző rendezvényekkel és felvonulásokkal emlékeznek az 1886-os chicagói eseményekre, amikor munkások tízezrei tüntettek, nyolcórás munkaidőt követelve.

Belgrádban a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet és a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége nagygyűlést szervez Hogy felkeljenek a fizetések, de a fiatalok itt maradjanak (Da plate ustanu, a mladi ostanu) elnevezéssel.

A két reprezentatív szakszervezet minőségesebb és biztonságosabb munkahelyeket követel, valamint az erőforrások átláthatatlan kiárusításának megállítását, béremelést, független igazságszolgáltatást, a korrupció elleni fellépést, a közhasznú információkhoz való hozzáférést, sajtószabadságot, és a nyugdíj és rokkantbiztosításról szóló törvény módosítását is kéri.

A Sloga szakszervezet idén május elsején nem szervez tüntetést, és tagjait sem szólította fel, hogy vegyenek részt a reprezentatív szakszervezetek rendezvényein. Hozzájuk hasonlóan, a tiltakozásban a szerbiai rendőri, illetve a katonai szakszervezetek tagjai sem vesznek részt.

Nyitókép: N1