Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke felszólította a szerb hatóságokat, hogy rendezzék a hiányosságokat, amelyeket az Európai Bizottság állapított meg Szerbia-jelentésében, s amelyek a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására vonatkoznak, tudatta az N1.

Žigmanov közleményében emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság jelentése szerint az ország azton régiói, amelyekben hagyományosan a nemzeti kisebbségek élnek, továbbra is a legfejletlenebbek és a legszegényebbek.

„Még mindig nem fejeződött be azoknak a törvényeknek a módosítása, amelyek a nemzeti kisebbségek helyzetét szabályozzák. A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelmét, illetve a nemzeti tanácsok működését szabályzó törvények módosítása nem felel meg az európai normáknak és szembemegy a kulcsfontosságú európai intézmények eszközeivel, elsősorban azokkal, amelyeket az Európa Tanács és az EBESZ szorgalmaz“ – állítja Žigmanov, hozzátéve: az Európai Bizottság jelentése kiemeli, hogy még mindig nem oldódott meg a középiskolai kisebbségi oktatásvab tapasztalható tankönyvhiány, amely különösen érzékenyen érinti a horvát közösséget.

Žigmanov emlékeztet: az Európai Bizottság jelentése megállapítja, hogy a kisebbségi nyelveken megjelenő médiumok továbbra is nagyon sebezhetőek a médiaprivatizáció befejezését követően, hogy a legnagyobb gondot a sajtó elégtelen és egyenletlen pénzelése jelenti, míg köztársasági szinten továbbra sem fejlesztik a szükséges mértékben a nemzeti kisebbségek nyelvén szóló médiatartalmakat.