Magyarország egyedüliként szavazott le egy olyan javaslatot az Európai Unióban, amelynek elsődleges célja az Afrikából Európába irányuló illegális migráció megakadályozása volt.

A május 2-án tartandó EU-Afrika-csúcstalálkozó megállapodásán az illetékesek egy éve dolgoztak. Ez egy olyan egyezmény lett volna, amely kulcsfontosságú lett volna az EU és az afrikai országok között az illegális migráció elleni harcban.

Az EU-Afrika-együttműködés fő célja, hogy az EU pénzt ad az afrikaiaknak, és ők cserébe igyekeznek gátolni a migrációt. Ezt az alkut segélyprogramok, vagy éppen az embercsempészek elleni rendőri együttműködések szegélyezik. Benne van az a program is, amin keresztül pénzt kapnak a hazatérésre azok a Líbiában várakozó emberek, akik hajlandóak lemondani arról, hogy illegálisan Európába hajózzanak.

A jövő héten tartandó találkozót megelőzően az EU-nagykövetei szerdán tárgyalást tartottak a közös nyilatkozatról – ezen az összejövetelen azonban Magyarország képviselője a tervezet elfogadása ellen szavazott, tudatta a 444.hu.

A döntésnek nagy hordereje van, ugyanis külügyi kérdésekben minden tagállamnak vétójoga van – ha tehát egy ország nem fogad el egy indítványt, akkor az teljes egészében érvénytelenné válik. A magyar voks miatt a nyilatkozat végső változatából ki kellett húzni az összes olyan utalást, ami arra vonatkozik, hogy az Európai Unió, mint egész, bármit vállal vagy akar..

Budapest a vétót azzal indokolta, hogy a megállapodás szerinte nem ítéli el hangsúlyosan a migrációt, illetve, hogy a szöveg nem tesz elég markáns különbséget a menekültpolitika és a bevándorláspolitika között.

A vitában a belga, a portugál és az olasz kormány képviselői felháborodottan utasították vissza, hogy az egy éve előkészítés alatt álló szövegen az utolsó héten módosításokat követelnek a magyarok. A módosításhoz sok afrikai ország kormányával is egyeztetni kellene, azt mondták, hogy ez ennyi idő alatt lehetetlen feladat volna. Hozzátették, hogy tartalmilag is elfogadhatatlan számukra a magyar ötlet. A spanyol, a francia, az osztrák és a finn kormány nagykövetei is kiálltak az eredeti szövettervezet mellett, mondván:a magyar kormány vétója az, ami az illegális migrációt valójában segíti.

Németország és Franciaország nagykövetei úgy látják: a magyar kormány rendszeresen ellehetetleníti a közös uniós fellépést kiemelten fontos ügyekben. Többen azt mondják:, hogy Magyarország annyira sokszor vétóz egyedül, hogy úgy tűnik, Budapest valójában abban érdekelt, hogy az EU ne legyen működőképes.

A portugál követ emlékeztetett, hogy a megállapodás éppen a migrációs nyomás csökkentését okozhatta volna, ezért különösen érthetetlen a magyar viselkedés. Ezt a belga diplomata is megerősítette, mondván a magyar törekvések szembe mennek az EU külső határvédelmének erősítésével, és a kitoloncolások hatékonyságának növelésével.

Nem ez volt az első eset, hogy Magyarország szembement az uniós szándékokkal: a múlt hónapban Kína ügyében vétózott egyetlen tagállamként, amikor nem hagyta jóvá, hogy az EU országai egységesen figyelmeztessék Pekinget az emberi jogok betartására, illetve azt is megvétózta Budapest, hogy az EU eltiltsa a tagállamokat bizonyos megalázó terminusok használatától a Kínával kötött kétoldalú szerződésekben.

Még korábban pedig a magyarok akadályozták meg, hogy az EU közös álláspontot vezethessen fel az ENSZ migrációról tartott közgyűlésén.

Ráadásul Magyarország EU-nagykövete azt is közölte, hogy megvétózza majd a közelgő EU-ACP (ez az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség államait jelölő rövidítés) megállapodást is, ha abból nem húzzák ki az összes legális bevándorlást említő kitételt belőle. A vitában elhangzott, hogy ha az EU nem hagy semmilyen lehetőséget a legális bevándorlásra, akkor az illegális migráció visszaszorításában sem fognak segíteni az érintett kibocsátó országok.