Tudta-e Ön, tisztelt zentai polgár, hogy önnek, avagy Zentának, „külügyminisztere” is van? Nos, ha eddig esetleg nem tudta volna, most közölhetjük, hogy igenis van.

A világ dolgaiban tájékozott személy azt még el tudja képzelni, hogy egy államnak, államok szövetségének, vagy egy nemzetközi szervezetnek van külügyminisztere, de hogy egy községnek, pláne ilyen kis és szegény községnek, mint Zenta „külügyminisztere” legyen, az már nehezen elképzelhető. És mégis!

Igaz, hogy más az elnevezése, de tartalmilag pontosan az a dolga, mint egy külügyminiszternek. Ugyanis a lényeg a következő: Czeglédi Rudolf zentai polgármesternek három segédje van. Egyikük Bóbán József felsőhegyi lakos, akit azzal bízott meg a polgármester, hogy „a nemzetközi és regionális együttműködéssel” foglalkozzon. Mint egy igazi külügyminiszter, ő is ennek megfelelő fizetésben részesül. Bruttó 95 000, nettó 68 000 dinár. De nem is kell sajnálni tőle ezt az összeget, mert biztos keményen megdolgozott érte. Hogy pontosan mennyire keményen, azt ugyan nem lehet tudni – habár én megpróbáltam kideríteni. Feltettem ugyanis a hivatalos kérdést a polgármester úrnak, hogy pontosan milyen „erőfeszítéseket” fejtett ki Bóbán József annak érdekében, hogy fejlődjenek Zenta külügyi kapcsolatai. Czeglédi Rudolf válaszából viszont az derül ki, hogy nincs adata, sem tudomása arról, hogy Bóbán József mivel foglalkozott és milyen eredményeket ért el az elmúlt majdnem két év során. Arra viszont tudott választ adni, hogy ezekért az „emberfeletti erőfeszítésekért” a nemzetközi kapcsolatok építése ügyében a kinevezése óta eltelt 21 hónap alatt Bóbán József majdnem 2 milió dinár bruttó fizetést vett fel az adófizetők pénzéből.

Az igaz ugyan, hogy végül nem sikerült megtudnunk, mit is csinál a tisztelt „külügyminiszter” úr, de valamit mégiscsak megtudtunk. Mégpedig azt, hogy Bóbán Józsefnek megvan a „megfelelő” iskolai végzettsége,a „kényes poszt” betöltésére, ugyanis Kanizsán befejezte a mezőgazdasági középiskolát, így tehát magabiztosan töltheti be Zenta külügyminiszterének funkcióját – hiszen mezőgazdasági technikus! Vagy esetleg mégiscsak a párthovatartozás (VMSZ) volt a döntő szempont?

Persze, ami a Bóbán József munkássága körüli homályt illeti, ezt is megértjük. Hisz mindenki tudja, hogy a magas szintű diplomáciai tevékenységek titokban, a háttérben zajlanak. Akkor meg miért is várnánk el, hogy ez a magas szintű nemzetközi kapcsolatépítés Zenta esetében nyilvános legyen?

Úgyhogy további sok sikert kívánunk Bóbán József úrnak a nemzetközi és regionális kapcsolatok titkos és kevésbé titkos építésében!

Vendégszerző:  Boris Zec, okleveles jogász, a Zenta a zentaiaké! frakció tagja