Szerdán tette közzé idei jelentését a Riporterek Határok Nélkül (RSF), amely folyamatosan figyeli az újságírás és a szabad sajtó helyzetét a világ országaiban. A nemzetközi szervezet tapasztalatai szerint számos vizsgált országban a politikai vezetők egyre ellenségesebbek a sajtó munkatársaival szemben.

Az RSF listáján Szerbia tíz helyet esett vissza: a 180 vizsgált ország közül a 76. helyen szerepel, míg tavaly még a 66. volt. Ez azt jelenti, hogy Málta, Csehország és Szlovákia mellett Szerbia jegyzi a legnagyobb visszaesést Európában.

Magyarország az idén ugyan megelőzte Szerbiát, de két helyet szintén visszaesett: a 71-ikről a 73-ikra sorolták be, elsősorban a miniszterelnökhöz közel álló oligarchák médiafelvásárlásai és a külföldi sajtóházak kiszorítása miatt.

„Aleksandar Vučić elnökségének ideje alatt Szerbia olyan országgá vált, ahol nem biztonságos újságírónak lenni, ami tükröződik abban is, hogy aggasztó méreteket öltött azoknak az újságírók elleni támadásoknak a száma, amelyeket nem vizsgáltak ki, nem oldottak meg vagy nem büntették meg azok elkövetőit. Az agresszív lejáratókampányok, amelyeket a kormánypárti médiumok folytatnak az oknyomozó újságírók ellen, ugyancsak a sajtó szabadságának romlását bizonyítják” – olvasható az RSF jelentésének Szerbiára vonatkozó részében.

„Szerbia csatlakozni szeretne az Európai Unióhoz, de egyelőre nem teljesíti az EU-nak a sajtószabadsággal kapcsolatos normáit, amit a terepen dolgozó újságírók tapasztalata is bizonyít” – olvasható a jelentésben, amely kiemeli, hogy egyes bátor újságírók továbbra is foglalkoznak olyan veszélyes témákkal, mint amilyen a bűnözés és a korrupció, de ezek a cikkek gyakran csak korlátozott elérésű online portálokon jelennek meg.

A politikusok és a média közötti kapcsolat, a tulajdonjogok koncentráltsága és a többszólamúság hiánya, amely egyaránt tapasztalható a nyomtatott és az elektronikus sajtóban, ugyancsak aggodalomra ad okot.

A régióban több állam is előzi Szerbiát a sajtószabadság tekintetében: Bosznia-Hercegovina a 62., Horvátország a 69., Albánia pedig a 75. helyen áll. Mögöttünk van viszont Koszovó (78.), Montenegró (103.) és Macedónia (109.)

A lista élén ismét Norvégia áll, melyet Svédország, Hollandia, Finnország, Svájc, Jamaica, Belgium, Új-Zéland, Dánia és Costa Rica követ.