Sikeres bemutatót tartott tegnap este azt Újvidéki Színház. A társulat Urbán András rendezésében vitte színre a Ljubomir Simović színműve alapján készült Hasszán aga felesége című produkciót Béres Mártával a főszerepben.

Mi most az alábbi puzzle-lel gratuláunk a társulatnak:

Jó szórakozást kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak! (A játék kirakási szintideje öt perc.)

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja: rakja ki korábbi puzzle-jeinket is!

Ez a páva, hej, magasra szállt…

December végén zárult a Fölszállott a páva vertélkedősorozata, mellékelt felvételünkön a közönségdíjas Tatrospart Néptánccsoport látható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza ötödik alkalommal megrendezett közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának döntőjében, a közmédia óbudai stúdiójában. Kovács Tamás, a Magyar Távirati Iroda munkatársának felvétele december 29-én készült.

II. Edward eljövetele

Rendhagyó módon dupla bemutatóval jelentkezik ezen a héten az Újvidéki Színház társulata, Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című művét Lénárd Róbert állította színre. Csütörtökön este tartják meg a darab úgynevezett szakmai bemutatóját (ami nem tévesztendő össze a nyilvános főpróbával…), pénteken pedig már a bérletes közönség is láthatja a produkciót.

A vizes világbajnokság után: akiknek volt merszük kiugrani a toronyból

Vasárnap este véget ért ugyan a budapesti vizes világbajnokság, de a most készült csodálatos fotók még nemzedékeket fognak elkápráztatni, és minden prospektusba, bedekkerbe, útikönyvbe bekerülnek majd. A versenyzők előtt tisztelegve készítettük el újabb játékunkat, amely a szokásnál valamivel magasabb nehézségi fokozatú lett, gondoltunk ugyanis arra, hogy a sportolóknak sem volt könnyű dolguk…

Карољ Дудаш a mi új Mihalj Kertesünk

A vajdasági magyar sajtó történetének egyik kiemelt jelentőségű, nagyszerű pillanata volt, amikor egységesen, összefogásban elkezdte Mihalj Kerteskent használni Slobodan Milošević kedvenc csicskájának nevét. Emlékezetes, hogy Kertes, a Szerbiai Szocialista Párt politikusa a horvátországi szerb agressziót polgárháborút megelőző, mítingekkel telezsúfolt időszakban, mintegy a joghurtforradalom megalapozásaként azt találta mondani, hogy: „Ha én, mint magyar, nem félek Szerbiától, akkor egy szerb miért fél Szerbiától” ( „Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto se Srbin boji Srbije”).

Kenderfonás rokkával

Így a nap végére, a kora esti órákra, mielőtt a tüntetők is a gyülekezőhelyekre indulnának, készítettünk még egy puzzle-t, amely talán – s bízunk benne, hogy – olvasóink kedvére lehet az elmúlt napok viharos eseményei után. A Kenderfonás rokkával című felvétel Balogh Rudolf alkotása, és az 1920-as években készült.

Ugocsavár kápolnájának romjai

Hiszen csak jut egy szusszanásnyi ideje mindenkinek, hogy megpihenjen, elmélyüljön a nagy vidámság, rostélyozás és egyéb szórakozási lehetőségek közepette. A csendes pillanatokra, az elcsendesedés perceire szánjuk az alábbi játékunkat. Fedezzük fel együtt, játékos módon a csodálatos Kárpátalját! Az itt látható felvétel a Kárpátaljai Hírmondó című lap 2015.

Járható, de inkább járhatatlan utak nyomában

„Nem mondom, hogy sok kátyú van Beregszászban, de a legutóbb kifogtam két harcsát az egyikből” – írta néhány nappal ezelőtt Facebook-profilján a kárpátaljai Csornyij Dávid, a bejegyzéséhez pedig egy, ugyancsak a témával foglalkozó karikatúrát is mellékelt.

A keletnémet turisták visszatérnek

Elkezdődött a hosszú hétvége, máris lehet készülődni a majálisozásra, ha ugyan nem gyújtottak már több helyen is a rostély alá. Több felé azonban esős, csapadékos, nedves, hűvöskés idő van, így hát talán még ülnek néhányan a számítógép előtt. Azoknak, akik így tesznek, készítettünk egy kis meglepetést. Tessék, csak tessék!

Szent-Györgyi Albert motoros túrája

Hosszabb külföldi tartózkodás után – miközben második doktorátusának megszerzése után már egy ideje az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott -, a múlt század harmincas éveinek elején Klebelsberg Kunó magyar kultuszminiszter hívására tért haza szülőföldjére Szent-Györgyi Albert (1893-1986), a világhírű orvos és biokémikus.

Még egyszer Szent-Györgyi Albertről (JÁTÉK!)

Nem véletlenül megkérdőjelezhetetlen példakép ma is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, hiszen máig érvényes, nagyszerű tudományos munkája mellett elismeréssel adózunk az előtt is, hogy a legnehezebb és legsorsdöntőbb pillanatokban sem önző módon a saját előrehaladását, sőt, nem is a tudományos munkáját vagy a személyes biztonságát tartotta elsődleges fontosságúnak.