Egyre több zentai adott hangot felháborodásának, hogy a városban szinte nem lehet megmaradni a szúnyogoktól. Az előző évekhez képest a zentai lakosok szerint a szúnyogok mérete egyenesen arányos a köztársasági elnök által beígért jobb élettel, vagyis a helyiek szerint vérszívók a szokásosnál nagyobbak, és mintha nagyobb számban is lennének jelen a város minden területén. A Tisza-parton, valamint a Halászcsárda üdülőtelepen rengeteg van belőlük, de a város központjában található parkban és az üzletekben is nagyon sok szúnyog igyekszik megcsípni az akár csak egy másodpercre is megálló egyéneket.

Sok zentai polgár abban bízott, hogy már a héten megtörténik majd a permetezés, s majálisra már jelentősen csökken a szúnyogok száma, azonban ebből semmi nem lesz, ugyanis a város nemrég írta ki a szúnyogok permetezésére a közbeszerzést. Utána következik az eredményhirdetés, s ha nem lesz fellebbezés, akkor olyan két-három hét alatt véget is ér a folyamat, vagyis jelen állás szerint május végén vagy június elején permetezik majd a szúnyogokat Zenta községben. Az ott élőknek addig is: Kitartás!

A Zentával szomszédos adai községben sem jobb a helyzet, de úgy néz ki, hogy ott már előrébb tartanak, ugyanis Bilicki Zoltán polgármester a következő bejegyzést tette közzé a közösségi oldalon:

Szúnyogirtás a községben

A korai szúnyoginvázió miatt ma az önkormányzat illetékesei elindították az eljárást ajánlatok begyűjtésére, a kifejlett szúnyogok irtásának elvégzésére. Szerdán történik meg a legkedvezőbb ajánlat kiválasztása és azután, az időjárási viszonyok függvényében, megtörténik a szúnyogirtás.

Aki pedig szeretné elkerülni a csípést, annak a következőt tudjuk ajánlani:

A szúnyogok ki nem állhatják a citromfű illatát, a fűszeres illatokat, a mentolt és a citrus aromákat. Ezek a leghatékonyabb szúnyogűzők!
A természet patikájában mindenre van megoldás. A növényekből készült illóolajak felhasználásával természetes és vegyszermentes szúnyogriasztó keverékek készíthetők.
Szúnyogűző spray citrom-illóolajból
Az egyik legegyszerűbb házi praktika szúnyog ellen a citrom. Ha megérzi az illatát, azonnal fejvesztve elmenekül.
1 ek alkohol (gyógyszertárban kapható)
2 dl tiszta víz
5 csepp citrom-illóolaj
1-1 csepp rozmaring, vagy geránium illóolaj (elhagyható)
1 db pumpás flakon
A pumpás flakont töltsd tele tiszta vízzel, majd add hozzá egy evőkanál tiszta alkoholt és az öt csepp citrom-illóolajat. A házi keveréket egyszerűen spricceld magadra! Ha töményebb változatot szeretnél, akkor az arányokat megtartva növelheted az keverék alkohol és illóolaj tartalmát, illetve tehetsz bele egy-egy csepp rozmaring és levendula illóolajat is.