Szerbia számára továbbra is a Koszovóval fenntartott kapcsolat rendezése a legfontosabb feladat az európai integráció folyamata során – hangsúlyozta Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Belgrádban, jelenti az MTI.

Federica Mogherini kijelentette: tisztában van azzal, hogy a szerb kormány elkötelezett az integráció iránt, és azokat a reformokat is kész megvalósítani, amelyek még eddig elmaradtak. Mint mondta, az Európai Bizottságot szigorú intézménynek tartják, amely nem szokott ajándékokat osztogatni, Szerbia uniós csatlakozása viszont olyan ajándék lenne, amelyet nem Brüsszel ad, hanem Belgrád ad saját magának.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni országok közül Szerbia és Montenegró áll a legközelebb az uniós csatlakozáshoz, ám Belgrádnak a teljes jogú tagság elnyerése előtt mindenképpen rendeznie kell a kapcsolatát Koszovóval, mégpedig úgy, hogy a rendezés módját egy jogilag kötelező érvényű dokumentumban rögzítik. Ezen felül minden eddig megkötött megállapodást át kell ültetni a gyakorlatba, azt is, amelyet Belgrád és Pristina öt évvel ezelőtt írt alá Brüsszelben, és amelyben szerepel, hogy meg kell alakítani a koszovói szerb önkormányzatok közösségét.

Az Európai Unió a legnagyobb külkereskedelmi partnere Szerbiának, a szerbiai áruk több mint 65 százaléka az EU-ba megy, emellett pedig a külföldi befektetések 80 százaléka az EU-ból érkezik – fűzte hozzá Federica Mogherini.

Aleksandar Vučić szerb államfő a közös sajtótájékoztatón leszögezte, Belgrád kész arra, hogy a szükséges reformokat megvalósítsa, és az sem a szerb vezetéstől függ, hogy rendeződik-e a helyzet Pristinával.

Federica Mogherini kétnapos nyugat-balkáni körútja során Albániában, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában járt, hogy az Európai Bizottság nyugat-balkáni bővítési stratégiájáról tájékoztassa az érintett országokat.