Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság ítéletben kötelezte az Újvidéki Egyetem Jogi Karát, hogy a jövőben a nemzeti kisebbségek nyelvén is megszervezze meg a felvételi vizsgát. Az ítéletben hangsúlyozták: az intézmény diszkriminatív módon járt el, amikor évek óta megtagadta a kisebbségek nyelvén történő felvételi megszervezését.

„A jogerős ítéletben megállapították, hogy az újvidéki Jogi Kar diszkriminatív módon járt el a magyar nemzeti kisebbség tagjaival szemben, ugyanis az elmúlt három tanévben nem tette lehetővé, hogy magyar nyelven felvételizzenek a tartomány által alapított felsőoktatási intézményekben, a nemzeti kisebbségek nyelvén történő felvételi vizsgáról szóló tartományi képviselőházi rendeletben előírt feltételek szerint és módon” – áll a hétfőn kiadott közleményben.

Ismét elutasította a VaMaDisz keresetét a bíróság

Másodszorra is elutasította első fokon a Vajdasági Magyar Diákszövetség keresetét a Jogtudományi Kar elleni perben az újvidéki Felsőbíróság – közölte a Vajdaság Ma hírportál. Az ítélet kihirdetése, amelyen több újságíró is jelen volt, mindössze néhány percig tartott.

A Vajdasági Magyar Diákszövetséget (VaMaDiSz) a Jogi Kar elleni perben képviselő Beljanski ügyvédi iroda azt is közölte, hogy a kar a 2018/2019-es iskolaévben és a jövőben is köteles lehetővé tenni a felvételizést magyar nyelven is, továbbá 15 napos határidőn belül, a saját költségére, közzé kell tennie az erről szóló ítéletet a Dnevnik és a Magyar Szó napilapban.

A közleményben rámutattak: a Fellebbviteli Bíróság megváltoztatta a Felső Bíróság ítéletét, amely korábban elutasította a VaMaDiSz kereseti kérelmét.

Továbbra sem lesz magyar felvételi a Jogi Karon – pert vesztett a Vamadisz

Az újvidéki Felső Bíróság elutasította a Vajdasági Magyar Diákszövetség keresetét, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően magyarul is lehessen felvételi vizsgát tenni az Újvidéki Egyetem Jogi Karán. A döntés április 13-án született meg, most a magyarországi Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra.