A Figyelő tehát közzétette listáját.

Túl azon, hogy mindenféle nyilvános listázás, megbélyegzés (gyakorlatilag: felszólítás a lincsre) már a fasizmus előszobájának számít, nézzük ennek a listának a bennünket, vajdasági magyarokat ebben a pillanatban legközvetlenebb módon érintő részét.

A rendkívül alapos oknyomozói újságírói munka (melynek során például sikerült fényt deríteni arra, hogy vannak olyanok is, akik 1995-ben bekövetkezett haláluk óta, azaz 23 éve folyamatosan, még a sírjukban is azon dolgoznak, hogy megdöntsék a jelenlegi magyar kormányt – istenem, ez aztán az oknyomozás!), szóval ennek a rendkívül alapos munkának köszönhetően most kiderült az is, hogy már Várady Tibor is „Soros-bérenc”.

Nézzük, kicsoda Várady Tibor!

Született 1939-ben Nagybecskereken. Jogi diplomát 1962-ben a Belgrádi Egyetem Jogi Karán szerzett, a jogtudományok doktorának címét (S.J.D.) pedig a Harvardon 1970-ben. Tagja a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiának, állandó tanácskozási jogú tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, tagja a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanácsnak. Tanított az Újvidéki Egyetemen, a budapesti Középeurópai Egyetemen, Amerikában a Berkeley, Harvard, Emory, Cornell egyetemen, a párizsi Sorbonne-on. (forrás: a Magyar Nemzeti Tanács honlapja).

Ez persze csak egy nagyon-nagyon rövid és kivonatos vázlata egy majdnem 80 éves életpályának. De a cél nem is egy minden részletre kiterjedő szakmai életrajz ismertetése, mert az bőven meghaladná egy újságcikk kereteit.

Dr. Várady Tibor a Magyar Nemzeti Tanács üléstermében bejelenti százezer dolláros ösztöndíjalapját. A középső két széken Pásztor istván pártelnök és Hajnal Jenő MNT-elnök. Szabadka, 2016. december 14. (Fotó: Basity Gréta, VajMa)

Dr. Várady Tibor a Magyar Nemzeti Tanács üléstermében bejelenti százezer dolláros ösztöndíjalapját. A középső két széken (a fotós két oldalán) Pásztor István pártelnök és Hajnal Jenő MNT-elnök. Szabadka, 2016. december 14. (Fotó: Basity Gréta, VajMa)

Aligha hiszem, hogy akadna olyan a VMSZ volt és jelenlegi vezető garnitúrájában, aki elvitatná Várady Tibor kulcsfontosságú szerepét a nemzeti tanácsokról szóló törvény megalkotásában. Épp ellenkezőleg, ezt nem elvitatni, hanem kiemelni szokták. Az ő szaktudása, tekintélye, a jugoszláv és szerb szakmai és politikai elittel ápolt kapcsolatai nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy megszülethessen a nemzeti tanácsok létezését és működését szabályzó törvény, és létrejöhessen a vajdasági magyarság legfelsőbb szintű önigazgatási szerve, a Magyar Nemzeti Tanács. Lehet, hogy költői túlzás az, hogy nélküle nincs is MNT, de az már semmiképpen sem az, hogy az ő aktív közreműködése nélkül nem születhetett volna meg az a fajta magyar perszonális autonómia a Vajdaságban, amelyet Orbán Viktor a mai napig példaértékűnek nevez.

Az arca, neve, munkája és tekintélye (amelyet mind szívesen adott) tehát annak idején jól jött, kellett, szükség volt rá. De ő nem „csak” ezt adta az ügyhöz, hanem a pénzét is. (Csak zárójelben: nem közpénzt, a magánvagyonából adakozott!). Nem is akármennyit: 100.000 (igen, százezer) dollárt adott a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy az létrehozhassa a Várady Kiválósági Ösztöndíjprogramot, amelynek keretein belül vajdasági magyar fiatalok fedezhetik posztgraduális képzésük költségeit. Világos, ugye: azért, hogy vajdasági magyar fiatalok tovább tanulhassanak, tovább képezhessék magukat, itt, Szerbiában. Várady Tibor tehát a Magyar Nemzeti Tanács közel 20 éves történelmének (messze) első számú (magán)támogatója, pénzét a lehető legnemesebb célra adta, és aligha valószínű, hogy a közeljövőben bárki is megelőzi az adakozás nagyságrendjét illetően. Az ő pénzéből létrejött ösztöndíjprogram egyébként a mai napig is él, olyannyira, hogy Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke még alig néhány hónappal ezelőtt, 2017 októberében is büszkén hirdette és népszerűsítette a Várady-ösztöndíjprogramot. (https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/palyazhatnak-hallgatok-az-mnt-varady-kivalosagi-osztondijprogramjara)

A pénze tehát jól jött, kellett, szükség volt rá.

És még csak egy aprócska körülmény – amennyiben hinni lehet a Magyar Nemzeti Tanács honlapjának (ezt majd mindenki eldönti magában): „Várady Tibor 1994 óta a VMSZ tagja.” (http://archiv.mnt.org.rs/48-dr-Varady-Tibor). Most jól el lehetne szórakozni azon, hogy ezek szerint a VMSZ-be már 24 éve, szinte a megalakulása pillanatától kezdve beépült egy „Soros-ügynök” — ha egyáltalán ez az egész téma szórakoztató lenne.

De nem az.

Felszólítom Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, hogy azonnal, nyilvánosan és a lehető leghatározottabban határolódjon el a Figyelő állításaitól, álljon ki Várady Tibor mellett, és védje meg a saját tagját – akinek oly sokat köszönhet a szervezete – a nyilvános támadásoktól. Ez olyan erkölcsi kötelesség, amely alól nem bújhat ki. Teljességgel érthetetlen, hogy ezt eddig miért nem tette meg.

Felszólítom Hajnal Jenőt, az MNT elnökét, hogy azonnal, nyilvánosan és a lehető leghatározottabban határolódjon el a Figyelő állításaitól, álljon ki Várady Tibor mellett, és védje meg az általa képviselt szervezet szülőatyját és legnagyobb támogatóját a nyilvános támadásoktól. Ez olyan erkölcsi kötelesség, amely alól nem bújhat ki. Teljességgel érthetetlen, hogy ezt eddig miért nem tette meg.

Amennyiben még most, ebben az esetben sem látják szükségesnek, hogy nyilvánosan kiálljanak és a védelmükbe vegyenek egy embert, akinek mindketten oly sokat köszönhetnek, úgy biztosíthatom a kedves olvasót, nem fognak ők megvédeni SOHA SENKIT.

 


Nyitóképünkön dr. Várady Tibor korábbi hivatalos fotója a Magyar Nemzeti Tanács honlapjáról