Szijjártó Péter a legnagyobb szerb a nemzetközi kapcsolatokban, mert a nehéz pillanatokban hangosan, erőteljesen és bátran védi Szerbiát. Lehet, hogy ezt mások is így gondolják, de ezt ki is kell mondani – ezekkel a szavakkal mondott köszönetet magyarországi kollégájának Ivica Dačić szerb külügyminiszter, a Haraszti (Rastina) – Bácsszentgyörgy határátkelő átadása során.

Megnyílt a Haraszti – Bácsszentgyörgy határátkelő

Új határátkelőhely nyílt meg kedden a szerb-magyar határszakaszon, Zombor község területén. A Haraszti (Rastina) – Bácsszentgyörgy kishatárforgalmi átkelőt Ivica Dačić szerb és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter adta át rendeltetésének. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen hangsúlyozta: Szerbia mára Magyarország legfontosabb partnerévé vált a nyugat-balkáni térségben.

Dačić hangsúlyozta: Szijjártó következetesen és erőteljesen síkra száll az EU bővítése mellett, és Szerbiát látja a következő új tagállamként.

„Magyarország megérti Szerbia EU irányába történő törekvéseinek lényegét” – mondta a szerb külügyminiszter és hozzátette: az elmúlt öt évben nagy előrelépések történtek Magyarország és Szerbia kapcsolataiban, és a valamikor elképzelhetetlen dolgok ma már teljesen normálisnak számítanak, ez pedig példaértékű mások számára is.

Szijjártó Péter a Szerb Haladó Párt választási nagygyűlésén 2016. április 5-én, Pancsován, amikor szerb nyelven azt mondta: „Da sam Srbin, glasao bih za SNS” (ha szerb lennék, a Szerb Haladó Pártra szavaznék)

Szijjártó leszögezte: Magyarország úgy gondolja, hogy Szerbiának az EU-ban a helye.

„Lehet, hogy ezt mások is így gondolják, de mi mondjuk ezt a leghangosabban” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott: Szerbia sokkal szélesebb körű jogokat biztosít a területén élő magyar kisebbségnek, mint Magyarország más szomszédai, amelyek már az Európai Unió tagjai, ezért Magyarország nem fogja megengedni, hogy Szerbiát bárki is a kisebbségpolitikája miatt bírálja.

„Magyarország mindenben támogatja Szerbiát, hogy felgyorsuljanak a csatlakozási tárgyalások és az ország minél előbb az unió tagjává váljon. Szerbia már az EU által meghatározott 2025 előtt is készen fog állni a csatlakozásra” – mondta Szijjártó Péter.