Új határátkelőhely nyílt meg kedden a szerb-magyar határszakaszon, Zombor község területén.  A Haraszti (Rastina) – Bácsszentgyörgy kishatárforgalmi átkelőt Ivica Dačić szerb és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter adta át rendeltetésének.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen hangsúlyozta: Szerbia mára Magyarország legfontosabb partnerévé vált a nyugat-balkáni térségben.

A tárcavezető szerint a jó kapcsolat alapja, hogy a magyar és a szerb kormány is erőforrásnak tartja egymás nemzeti közösségeit. A szerb kormány erőforrásként és nem tehertételként tekint a vajdasági magyarokra, akárcsak a magyar kormány a Magyarországon élő szerb nemzeti közösségre – mondta.

Ivica Dačić szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta: Magyarország és Szerbia kapcsolatai „történelmi csúcsot” értek el. Az új határátkelőhely ugyanakkor további lehetőségeket jelent.

„Fontos hangsúlyozni, hogy mindkét ország elkötelezett abban, hogy közös erőfeszítések révén javítsa a Magyarországon élő szerb kisebbség, illetve a Szerbiában élő magyar közösség helyzetét”- mondta Dačić.

Fotók: Sóki Tamás / MTI