Ahogyan az egész Kárpát-medencében, úgy Kárpátalján is megkezdődött a hét elején a szavazólapokat tartalmazó levelek átvétele: azok a magyar állampolgársággal is rendelkező polgárok kapták meg a szavazócsomagot, akik regisztráltak a határon túli magyar választói névjegyzékbe. Így aztán Kárpátalján is megkezdődött a voksolás. Két helyen: az ungvári és a beregszászi magyar konzulátuson lehet leadni a szavazólapokat nagypénteken, nagyszombaton, jövő pénteken és szombaton.

Az Azonnali portál egyik informátorára hivatkozva információkat osztott meg a kárpátaljai szavazás menetéről: a forrás szerint az egyik kárpátaljai magyar párt, a Fidesszel szoros szövetségi viszonyt ápoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénzt és háttérszervezést nem sajnálva falvanként buszoztatja az ottani kettős állampolgárokat, hogy azok a két konzulátus valamelyikén le tudják adni a szavazatukat. Az utazás számukra ingyenes. Állítólag még az is elhangzik, hogy a Fideszre kell szavazni. A portál úgy tudja, azzal is fenyegetik az embereket, hogy ha nem a Fidesz győz, akkor elvesztik a magyarországi támogatásokat.

Az Azonnali  forrása szerint fedősztori is van az utaztatáshoz, méghozzá az, hogy mindkét konzulátuson szerveztek egy-egy kiállítást, amely pár hétig még látható, és azokra viszik az embereket. Ungváron Holló Katalin grafikusművész kiállítása tekinthető meg, Beregszászban pedig hétfőn volt a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében zajló gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepsége. Az Azonnali azt írja, forrásuk azt gyanítja, hogy a konzulátusok elvileg pártfüggetlen munkatársai együttműködnek a fideszes szavazatszállítás szervezőivel.

Az Azonnali forrása a múlt hét végén a rokonainál járt az egyik kárpátaljai magyar településen, és állítása szerint a vasárnapi istentisztelet után maga a pap hirdette ki, hogy mikor és honnan indul a busz Beregszászba, hogy a konzulátuson átvegyék a szavazólapot és szavazhassanak.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke ennek kapcsán elmondta: az ő gyülekezetükben tudomása szerint nem történt ilyesmi, de logikusnak tartja, hogy a kárpátaljaiak összefogjanak, és már csak a pocsék útviszonyok miatt is együtt tegyék meg az utat valamelyik konzulátusra, ebben semmi kivetnivalót nem lát. A református püspök az Azonnalinak beszámolt arról is, hogy választási útmutatást ugyan nem adtak lelkészeik az istentiszteleten, arra azonban felhívták a gyülekezetek figyelmét, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a magyarországi választáson.