Hivatalossá tette a már tavalyi elnökválasztáskor is fennálló szoros együttműködését a Magyar Mozgalom és a Saša Janković-féle Szabad Polgárok Mozgalma. Csütörtökön Szabadkán az MM székházában írta alá Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társelnöke és Saša Janković, az SZPM elnöke az erről szóló megállapodást.

A stratégiai együttműködés azon alapelvek mentén alakul, melyek közösek mindkét szervezetnél – nyilatkozta újságíróknak Joó Horti Lívia.

„Ezek az elvek a jogbiztonság, a pluralizmus, a demokrácia, a szolidaritás, a tolerancia, a kisebbségi jogok védelme és fejlesztése. A Magyar Mozgalom hitvallása is gyakorlatilag hasonló célokat tartalmaz, mint amit a Szabad Polgárok Mozgalma célkitűzéseiben meghatározott. Egyetértünk abban, hogy Szerbiában nagyon komoly társadalmi, politikai, gazdasági nehézségek és gondok vannak minden szinten, köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten egyaránt. Folyamatosan esnek ki mindenhonnan a csontvázak“ – fogalmazott a Magyar Mozgalom társelnöke.

Joó Horti Lívia kiemelte: a jogrendszer helyreállítása is szükséges, hogy megújulhasson a társadalom, például, hogy a korrupciós történetek bizonyításra kerüljenek.

„Gyökeres változásokra van szükség politikai, társadalmi, oktatási, gazdasági, mezőgazdasági, egészségügyi és kulturális területen, és a sajtószabadság területén, úgy a kisebbségi közösségek tekintetében – esetünkben a magyar közösség autonómia-törekvéseinek fejlesztésében – mint ahogy országos és tartományi szinten is. Fontos számunkra a decentralizáció és az autonómia intézménye, ezt a Szabad Polgárok Mozgalma is támogatja“ – nyilatkozta az MM társelnöke.

Az aláírt dokumentum nyolc szempontból közelíti meg az együttműködést:

  1. A két szervezet havi konzultáció mentén folyamatosan egyezteti programjait, terveit, működését.
  2. A Magyar Mozgalom tagot delegál a Szabad Polgárok Mozgalmának tanácsába, szavazati jog nélkül.
  3. A két szervezet közös nézőpontokat alakít ki és javaslatokat tesz a tervezetek megfogalmazásával kapcsolatosan.
  4. Támogatják egymást véleményét, javaslatait a politikai, gazdasági, társadalmi problémák megoldásának keresése tekintetében.
  5. A kisebbségeket érintő kérdésben az SZMP konzultál az MM-el, valamint támogatja annak nyelvhasználattal, oktatással, médiával összefüggő javaslatait.
  6. A választásokon való közös, koordinált részvétel.
  7. Közös konferenciák, kerekasztal beszélgetések, politikai performanszok szervezése.
  8. Az együttműködés egyéb formái, melyeket a két szervezet jónak lát.

Lényegi hasonlóság van a két szervezet között

Saša Janković hangsúlyozta, hogy az MM már a kezdetek kezdetén, az elnökválasztások során is támogatta őt:

„Nagyon fontos megemlíteni, hogy a Magyar Mozgalom az első pillanattól kezdve részt vesz a Szabad Polgárok Mozgalmának megalapításában, és az MM egyes tagjai az SZPM-nek is alapítói. Felismertük egymásban a stratégiai partnert, ez a mai nap pedig azért szép, mert ezt most aláírásunkkal is hitelesítjük“ – mondta Janković.

Saša Janković (balról), az SZPM elnöke és Maglai Jenő (jobbról), aki a Magyar Mozgalomban és a Szabad Polgárok Mozgalmában is elnökségi tag

„Maglai Jenő úr a Szabad Polgárok Mozgalmának elnökségi tagja. Hogy miért? Hogyan? Mi kötött össze bennünket?“ – tette fel a kérdést Janković, melyre a következő magyarázatot adta:

„Lényegi hasonlóság van a két szervezet között: hiszünk a demokráciában, és őszintén hisszük azt, hogy a demokrácia nem csak üres szólamok pufogtatása. A demokrácia a jog uralmát jelenti, az emberek, az emberi- és kisebbségi jogok tiszteletben tartását, a tisztességes és szabad választások lehetőségét jelenti. A Magyar Mozgalom a Szerbiában elő magyar kisebbség demokratikus jogaiért száll síkra, a Szabad Polgárok Mozgalma pedig abban hisz, hogy a szerb társadalom egy polgári társadalom, melyet a kisebbségek erősítenek“ – mondta az SZPM elnöke és hozzátette: nekünk a különbözőségek egységének erejét kell építenünk.

„A Magyar Mozgalom következetesen szembeszáll azzal a rendszerrel, amely Szerbia és Szabadka számára is a gonoszt jelenti“ – hangsúlyozta Janković.

„Rossz az, ami gazdasági, politikai és társadalmi szinten is történik. Az uralkodó rendszer konfliktusokat szít és megosztja a társadalmat. Ez a fajta megosztás pedig az agresszióban gyökerezik. Szabadkán, de Szerbia más részein is is megmutatkoznak a rendszer végzetes tulajdonságai, mint például amikor a polgármester torkok kitépésével és betoncsizmákkal fenyegetőzik“ – mondta Janković és kitért arra is, hogy a szabadkai polgármesternek a vagyon-nyilatkozatából kimaradtak a nagy értékű külföldi ingatlanok.

„Minket mégsem azok a dolgok kötnek össze, amik ellen szembeszegülünk. Bennünket az értékek kötnek össze. Ilyenek például a demokráciába, és a szociális igazságosságon alapuló társadalomba vetett hit. Úgy gondoljuk, hogy Szerbia a fejlett technológiák és a jól megfizetett szakemberek országa kell, hogy legyen, nem pedig olyan ország, ahol olcsó a munkaerő. Abban hiszünk, hogy Szerbiának felvilágosult országnak kell lennie, ahol a különbözőségek, a kultúra és a tudomány  beruházásnak, nem pedig anyagi tehernek minősül. Az is közös bennünk, hogy hisszük: Szerbia egy olyan intézményes országgá kell, hogy váljon, ahol senki sem lehet kiskirály, aki egy személyeben dönt háborúról, vagy békéről, jóról és rosszról, vagy az igazságtételről. Még egyszer hangsúlyozom: mindezekben a különbözőségek minőséget,  nem fenyegetettséget jelentenek – szögezte le a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője.

 

Saša Janković: Bennünket az értékek kötnek össze