Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke jelenlétében adják át a felújított szabadkai Zsinagógát.

A rendezvényre, amely hétfőn 14:30-kor kezdődik, nagyszámú meghívott vendég érkezik és emiatt fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítanak majd a város tágabb központjában, amit leginkább a közlekedés résztvevőit érinti.

Orbán és Vučić nyitja meg Szabadkán a felújított zsinagógát

Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő lesznek a díszvendégek a szabadkai zsinagóga felújításának befejezése alkalmából megrendezésre kerülő hétfői ünnepségen. A rendezvényre, amely hétfőn 14:30-kor kezdődik, nagyszámú meghívott vendég érkezik és emiatt fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítanak majd a város tágabb központjában, amit leginkább a közlekedés résztvevőit érinti.

A rendőrség ezidáig nem adott ki hivatalos közleményt, de a korábbi tapasztalatok alapján valószínű, hogy a két magas rangú politikus szabadkai látogatása miatt a közlekedésben komoly fennakadások lehetnek, a zsinagóga környékén pedig várhatóan teljesen megbénul a forgalom. A gépjárművel közlekedő polgároknak azt tanácsoljuk, hogy 12 és 16 óra között kerüljék el Szabadka központját.

Könnyen megtörténhet, hogy a felújított zsinagóga átadása előtt vagy után Orbán Viktor és Aleksandar Vučić közösen tekintik meg Mátyás király szobrát, ugyanis a subotica.com hétfőn reggel tette közzé azokat a képeket, amelyekből jól látszik, hogy éppen nagyban dolgoznak az illetékesek a szobor felállításán a Corvin Mátyás utcában. A helyszín igen sok vitát váltott ki, a Szabad Magyar Szó is több cikkben foglalkozott a témával. Ha lemaradt volna róla, most pótolhatja:

Szabadkai szoborszeszélyek

· Egy dúsgazdag vendéglős szobrokat rakat az utcájába – le a kalappal! · A városi tanács sebtében összeül – ötös! · Vita ugyan van, de értékrend nincs: a nagy király kis szobrot kap a mellékutcában, a kiskirály meg ott ágaskodhat a főtéren – egyes. · Magyartalansággal vádolni valakit, aki gondolkodásra próbál serkenteni egy várost – nullás.

 

Szabadkai szoborállítás: 1300 euróba került a rendkívüli ülés

Mint ahogy arról már írtunk is, igen nagy vitát váltott ki a szabadkai városi képviselő-testület mindössze egy napirendi pont miatt összehívott rendkívüli ülése, amelyen a képviselők arról szavaztak, hogy az önkormányzat még az idén szobrot állíttat Mátyás királynak a Corvin utcában.

 

Maglai: Önöknek nincs érzékük ahhoz, hogy mit akar a nép

Szabadka tanácsa úgy döntött, hogy még idén szobrot állíttat Mátyás királynak a városban. Az emlékmű magánadományból készülne, felállítását a központba tervezik. Az egész alakos szobron két felirat kap helyet. Az egyiken a Matthias Rex (1458-1490), a másikon a szobor állítását pénzelő üzletember (Csákány Lajos) neve és a szoborállítás időpontja lesz olvasható.

Fotók: subotica.com