A nyugdíjasok szakszervezete bíróság útján fogja követelni, hogy a nyugdíjcsökkentést előirányozó törvény 2015-ös életbelépése óta elhunyt személyek nyugdíjából levont különbözetet fizessék ki az örökösöknek.

Mihajlo Radović, a szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesületének elnöke újságíróknak kijelentette: csak a tavalyi évben 80.817 nyugdíjas halt meg. A pénzt, ami nekik járt volna, nem vehetik el örököseiktől sem.

„Amint a bíróság kihirdeti az ítéletet, miszerint a nyugdíjak összegéből korábban elvett pénzt ki kell fizetni az örökösöknek, a szakszervezet azonnal követelni fogja a bíróságtól, hogy a késedelmi kamatot is kifizessék” – mondta Radović és emlékeztetett: az Alkotmánybíróság 2016. február 22-e óta nem válaszolt a szakszervezet beadványára, melyben a nyugdíjak csökkentését előirányozó törvény alkotmányosságának felülvizsgálatát kérte.

„Azért hallgatnak, mert tudják: ha elutasító választ adnak, megnyitják számunkra az utat a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához” – mondta Radović.

A szakszervezeti vezető rámutatott, hogy a törvény életbe lépése óta Szerbiában hétszázezer nyugdíjast loptak meg, azzal, hogy juttatásaikat öttől huszonöt százalékkal csökkentették, továbbá 1,7 millió nyugdíjas esetében megszüntették a járandóság összegének az inflációval és GDP-vel történő összehangolását, erre korábban évi két alkalommal került sor.

„Ebből az következik, hogy minden nyugdíjast megloptak, azokat is, akik gazdagok, és azokat is akiket védeni kell” – szögezte le Mihajlo Radović.

A nyitóképen Mihajlo Radović. Forrás: N1