A DDOR BG Car Show 06 elnevezést viselő autóvásár, illetve a Motopassion nemzetközi motorkerékpár vásár március 28-ig várja a látogatókat a belgrádi vásárcsarnokban.

A rendezvényre 379 kiállító érkezett, húsz országból 34 autómárka és 36 motorkerékpár-márka képviselteti magát, továbbá egyéb motoros járműveket és kerékpárokat is kiállítottak.

A vásárt Goran Trivan szerb környezetvédelmi miniszter nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy Szerbiában a második legnagyobb környezetszennyező tényező a közlekedés, ezért fontos ellenőrizni a behozatali autókat.

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem fogunk behozni Németországból olyan gépkocsikat, amiket ott már ócskavasnak nyilvánítottak.

„A Környezetvédelmi Minisztérium a Közlekedés-biztonsági Ügynökséggel közösen már akadályozott meg ilyen járművek behozatalát” – mondta Trivan és hozzátette: eljött az ideje, hogy ne csak az új autók behozatalakor, hanem a használt autók esetében megfizettessük a környezetvédelmi illetéket.

„Az elektromos és a hibrid autók jelentik a jövőt, nemcsak a világban, hanem Szerbiában is” – mondta a miniszter és kiemelte, hogy keresik a megoldást, hogy az állam hogyan támogathatná ezen járművek behozatalát.

A tárcavezető azt mondta, hogy a műszaki vizsgák során szigorúbban ellenőrzik majd a járművek károsanyag kibocsátását.

Trivan rámutatott, hogy Szerbiába évente huszonhatezer új és százharmincegy ezer használt autót hoznak be. Ez utóbbiak nemcsak a biztonságra, de a környezetre is veszélyesek.

„A kicsinyes érdekek nem lehetnek fontosabbak az emberi életeknél” – figyelmeztetett a miniszter.

A vásárra 300 dinárba kerül az egyéni belépőjegy, a csoportos jegy ára 200 dinár, a diák- és egyetemista jegy pedig 150 dinárba kerül. Március 27-én családi nap lesz, amikor a gyermekeikkel érkező szülők 500 dináros áron válthatnak családi belépőt.

A helyszínen fizetni kell a parkolásért is, minden megkezdett óra 100 dinárba kerül.

A vásár reggel tíz és este nyolc óra között látogatható.

Fotók: N1 /Anadolija