Bekerült a szerb parlament eljárásába – az igazságügyi minisztérium által kidolgozott – az eltűnt kisbabákról szóló törvényjavaslat, azonban egyelőre még nem lehet tudni, mikor vitatják majd meg képviselők a beterjesztett javaslatot.

Az viszont már kiderül a képviselőházi eljárásba került anyagból, hogy azok a szülők, akiknek a csecsemője nyomtalanul eltűnik, legfeljebb tízezer euró fájdalomdíjat kaphatnak az államtól.

A magyar nyelvű tájékoztatással foglalkozó eszközök közül a Szabad Magyar Szó számolt be elsőként arról, hogy nagykikindai bíróságon született meg az első olyan ítélet, amelyben kimondták, hogy egy szülészetről eltűnt csecsemő szülei számára kártérítést kell fizetni.

Radojka Radovanović bíró február hatodikán hirdette ki az ítéletet, melynek értelmében az állam, a hatályos jogszabályok alapján köteles 1 millió 200 ezer dinár kártérítést kifizetni Bogdan Janjić nagykikindai lakosnak, az illetékesek válaszadásának elmaradása és a fiának sorsával kapcsolatos valós információk elhallgatása révén okozott bizonytalanság és lelki fájdalom miatt.

Eltűnt csecsemő szüleinek ítélt meg kártérítést a nagykikindai bíróság

A nagykikindai bíróságon született meg az első olyan ítélet, amelyben kimondták, hogy egy szülészetről eltűnt csecsemő szülei számára kártérítést kell fizetni – tette közzé a paragraf.rs igazságügyi portál.

A Vajdasági Rádió és Televízió által készített egyperces bejátszásból kiderül, hogy a törvényjavaslat célja, hogy felderítsen mindent tényt és körülményt, amely alapján megállapítható az igazság azokról a csecsemőkről, akik esetében fennáll a gyanú, hogy eltűntek a szülészeteken vagy az egészségházakban. A másik cél, lehetővé tenni, hogy azok a szülők, akiknek a gyerekük eltűnt, fájdalomdíjat kaphassanak – olvasható a köztársasági parlament honlapján.

A szülők, illetve a rokonok díjmenetesen indíthatnak eljárást, s a bíróságok kötelesek lesznek minden esetben valamennyi vizsgálatot sürgősségi eljárással lebonyolítani. Viszont az is része a törvényjavaslatnak, hogy a szülők, akiknek a gyereke eltűnt, legfeljebb tízezer eurós fájdalomdíjat kaphatnak a szerb államtól. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) még 2013-ban kötelezte Szerbiát az eltűnt gyerekekről szóló törvény meghozatalára. A szervezet az idén tízezer eurós kártérítést ítélt meg Zorica Jovanovićnak, akinek az eltűnt kisbabájáról az illetékes szervek harminc évvel a baba eltűnése után sem tudták érdemi információkkal szolgálni.