FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ gyorshírként közöltük, hogy újabb magasrangú amerikai tisztségviselő távozik Donald Trump környezetéből: H.R. McMaster tábornok, nemzetbiztonsági tanácsadó, akit a védelmi miniszteren kívül a legfontosabb „elnökmérséklőnek” tartottak. Utódja az ultrahéjának tartott John Bolton lesz. A továbbiakban ennek a jelentőségteljes radikalizálódásnak a hátterét és lehetséges következményeit elemezzük.

A legújabb nagy külpolitikai horderejű változás bejelentésére alig három órával az után került sor, hogy Trump Kína-ellenes különvám-bejelentése nyomán 2,93 százalékot zuhant a New York-i tőzsde. Peking azonnal bejelentette az ellenintézkedéseket.

Szintén csütörtökön jelentették be, hogy lemondott John Dowd ügyvéd is, aki az orosz kapcsolatok vizsgálatával szemben vezette az elnök védelmét. Dowd ellenezte, hogy Trump vallomást tegyen Robert Mueller rendkívüli ügyésznek, mert attól tartott, hogy az elnök képtelen koherensen válaszolni a kényes kérdésekre és könnyen bajba keverheti magát. Trump az utóbbi napokban kezdte a Twitteren sértegetni Muellert.

McMaster tábornokot az a kefebajuszos John Bolton követi a Nemzetbiztonsági Tanács élén, aki a legradikálisabb amerikai imperialista politikát támogatta az elmúlt évtizedekben, többek között ifj. George Bush ENSZ-nagyköveteként, de azon a poszton is csak egy évig tartott ki, mert még a konzervatív republikánusok is túl szélsőségesnek tartották ahhoz, hogy jóváhagyják kinevezését. A jobboldali többség által vezetett meghallgatás során Bolton többek között azt találta mondani, hogy „az Egyesült Nemzetek nem is létezik”. Boltont így csak ideiglenesen nevezhette ki Bush a Kongrsszus nyári szünetében. De míg az ENSZ-nagykövet kinevezése a Szenátus jóváhagyásától függ, addig a nemzetbiztonsági tanácsadó posztja nem esik ilyen kongresszusi felügyelet alá.

Bolton az elmúlt három évtized legkardcsörtetőbb amerikai külpolitikusa, aki a 2003-ban indított iraki háború legnagyobb propagátora volt, tíz évvel ezelőtt pedig Irán azonnali bombázását követelte. Az USA 15 éve háborúban áll, és sikeresen megsemmisítette annak az Iraknak a szinte teljes haderejét, amelyik a legfontosabb tamponzónát képviselte Iránnal szemben. Három évvel ezelőtt volt nagykövet a New York Timesban közölt egy véleménycikket a következő címmel: „Irán bombájának megállításához bombázni kell Iránt”

Bolton néhány éve a szélsőjobboldali Fox hírtelevízió háborúkra uszító kommentátoraként működik: Trump is nyilván ott ismerte meg, hiszen még elnökjelöltként mondta, hogy külpolitikai ismereteit tévénézéssel szerezte.

Bolton legújabb háborús tervét néhány héttel ezelőtt írta meg azt javasolva, hogy Észak-Korea ellen megelőző támadást kell indítani. A Wall Street Journal február 28-i számában a háború „jogi megalapozottságáról” értekezett.

H.R. McMaster tábornok távozik (Fotó: Doug Mills, New York Times)

H.R. McMaster tábornok távozik (Fotó: Doug Mills, New York Times)

Az eddigi nemzetbiztonsági tanácsadó, McMaster környezetéből szivárgott ki az a minapi szenzáció, hogy Trump nem tartotta be a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéséhez készített emlékeztetőben csupa nagybetűkkel gépelt figyelmeztetést: „NEM GRATULÁLNI!” Trump nem is az Ovális Irodából, hanem a lakosztályból hívta fel (mintha csak titkolni valója lett volna saját munkatársai előtt) az általa oly nagyra becsült és még egyetlenegyszer sem bírált orosz államfőt, hogy gratuláljon annak újraválasztásához. Arról szó sem esett a telefonban, hogy az USA legközelebbi szövetségese éppen megvádolta Oroszországot az angol kisvárosban vegyi fegyverrel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt.

Amikor ez a minibotrány kipattant, a Fehér Ház azzal a hazugsággal védekezett, hogy Barack Obama is gratulált Putyinnak a 2012-es győzelemhez. Ez azonban nem igaz, mert Obama csak annyit mondott akkor neki, hogy folytatni fogja a párbeszédet.

Létezik egy érdekes párhuzam is Rex Tillerson volt külügyminiszter tíz nappal ezelőtti és McMaster mai kirúgása között. Emlékezetes, hogy Tillerson utolsó hivatalos cselekedeteként, még Afrikából, keményen elítélte Oroszország vegyi fegyverrel elkövetett angliai merényletét. McMaster legutolsó beszédében szintén erőteljes szavakkal elítélte Oroszországot: egyrészt a szíriai civil lakosság bombázása miatt, másrészt a vegyifegyveres támadás miatt. Trump szemmel láthatólag nem tűri, hogy kedvenc külföldjét bárki is bírálja.