Ana Brnabić kormányfő bejelentette, hogy áprilistól a nyilvánosság számára hozzáférhető lesz a bíróságok munkájával kapcsolatos összes jelentés.

„A polgárok betekintést nyerhetnek az ügyekbe. Azokba is amelyek már befejeződtek és azokba is, amelyek még nem, illetve minden ügybe, ami a bíróságon van” – nyilatkozta Brnabić.

A kormányfő hozzátette: áprilisban összekötik az államigazgatás és az igazságügy információs rendszereit, amivel jelentősen felgyorsulnak majd a bírósági eljárások. Az intézmények a jövőben nem a hagyományos módon, papírformában értesítik majd egymást – ami lassította az eljárásokat -, hanem az információcsere egy pillanat alatt, automatikusan megtörténik – magyarázta a kormányfő, aki szerint a legnagyobb kihívást az e-bíróság fogja jelenteni.

„Az e-bíróságot először a közigazgatási bíróságon üzemelik be, ami a polgároknak lehetővé teszi az elektronikus ügyintézést” – mondta Brnabić és bejelentette: 2019 elején a rendszerbe bekapcsolják a gazdasági, a szabálysértési, és az általános illetékességű bíróságokat is.

A kormányfő szerint még sok a teendő az elektronikus közigazgatás terén, de ha minden a tervek szerint történik, akkor Szerbiának hatékony és átlátható közszolgálata lesz.