Az Európai Unió támogatásával létrehozott farmot Ana Brnabić kormányfő nyitotta meg. A Topolya melletti Krivaján lévő gazdaság azon termelők képzését fogja szolgálni, akik korszerű technológiákat alkalmazva szeretnék birtokaikat digitalizálni és ezáltal új fejezetet nyitni a gazdálkodás terén.

„A digitalizációval a termőföldek védelme hatékonnyá válik. A korszerű okos mezőgazdasági gépek manapság már számítógépes vezérléssel végzik a munkát. A digitális farm létrehozásához szükséges a pontos számításokon alapuló vetésforgó, a talaj optimális tápanyagellátása, az okos betakarítás, valamint a drónok, a robotok és a különféle szenzorok alkalmazása” – mondta Vladimir Crnojević, a BioSens Intézet vezetője.

Ana Brnabić köszönetet mondott az EU-nak a szerbiai mezőgazdasági fejlesztésekre szánt támogatásáért. A kormányfő hangsúlyozta: „Megvannak a lehetőségeink, és megvan a tudásunk is ahhoz, hogy a digitalizációban is vezető szerepet töltsünk be. Mindenünk megvan, hogy az új mezőgazdasági technológiákban is a legjobbak legyünk” – mondta a kormányfő.

A  mezőgazdaság digitalizációnak az a célja, hogy kisebb befektetéssel nagyobb hozamot és hasznot valósítsanak meg a termelők – hangzott el a digitális farm megnyitóján.