A Tartományi Kormány szerdai ülésén azt javasolta, hogy Vajdaság Napját november 25-én ünnepeljék, ugyanis ekkor tartották meg Újvidéken azt a Nagy Nemzetgyűlést, amelyen döntöttek, hogy Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolják. Ez azt is jelentené, hogy Vajdaság elcsatolásának századik évfordulóját a tartomány polgárai már Vajdaság Napjaként élnék meg.

Mint ismeretes 1918. november 25-én és 26-án megtartották a bánsági, bácskai és baranyai szerbek, bunyevácok és más szlávok nagygyűlését, amely – minden jogalapot nélkülözve – kimondta Vajdaság csatlakozását Szerbiához, megelőzve azt, hogy Vajdaság egyenrangú egységként csatlakozzék az új országhoz. A nagygyűlés 757 részvevője között 578 szerb, 84 bunyevác, 62 szlovák, 21 ruszin, 6 német, 3 sokác, 2 horvát és 1 magyar volt, ami lényegesen eltért a tartomány nemzetiségi összetételétől, tehát nem is képviselhette annak valós akaratát.

Ki hogyan értékelné az államfő történelemtudását?

Aleksandar Vučić november 22-én, a tartományi vezetőkkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy Vajdaság Szerbiához való csatolásának századik évfordulóját méltóképpen fogják megünnepelni, a központi ünnepség pedig Belgrádban lesz. Ezután történelemtudását csillogtatva kijelentette: „…Szerbia számára nincs fontosabb dátum annál, mint amikor a Nagy Nemzetgyűlés úgy döntött, hogy Vajdaságot Szerbiához csatolják…”

A tartományi kormányt a következő képviselők alkotják: 

Igor Mirović (Szerb Haladó Párt – SNS),
Đorđe Milićević (SNS)
Ivan Đoković (Szerb Szocialista Párt – SPS)
Nyilas Mihály (Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ)
Vuk Radojević (SNS)
Zoran Milošević (pártfüggetlen)
Miroslav Štatkić (pártfüggetlen)
Vladimir Galić (SNS)
Zoran Gojković (pártfüggetlen)
Predrag Vuletić (Szocialista Mozgalom – PS)
Smiljka Jovanović (pártfüggetlen)
Ognjen Bjelić (SNS)
Nenad Grbić (pártfüggetlen)
Vladimir Batez (pártfüggetlen)

Mirović: Vajdaságnak saját ünnepnap kell

Vajdaságnak saját nap kell, amelyet állami ünnepként ünnepelhet, jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő, tudatja az N1. A haladó párti politikus szerint ez a nap november 25-e lehetne, az a dátum, amikor Vajdaságot a Szerb Királysághoz csatolták.

Nyitóképünkön Vladimir Batez, ifjúsági és sporttitkár, Igor Mirović, tartományi kormányfő, valamint Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a VMSZ elnöke