A népszerű nyelvtanító szolgáltatás, a Duolingo eddig is számos idegennyelv elsajátítására adott lehetőségét, mostantól pedig a Star Trekből ismert faj dialektusát, a klingonok nyelvét is elsajátíthatják vele a tanulni vágyók, írja a HVG Tech rovata.

A Duolingó a világ legnépszerűbb nyelvtanító szolgáltatása, hiszen amellett, hogy a nyelvleckéket alapvetően mind weben, mind pedig mobilon ingyen kínálja, innovatív megoldásával játékos módon lehet elsajátítani a választott nyelvhez szükséges szókincset. A szolgáltatás néhány hónapja újabb remek funkcióval bővült, ami a podcast jellegű rádióműsorokat kedvelők számára lehet hatásos segítség a párbeszédben is jól használható idegennyelv elsajátításához.

A Duolingóval persze nem csak „élő” dialektusokat lehet tanulni, egy ideje ugyanis a Trónok harca kitalált beszéde, a valyr is szerepel a tanulhatók között, most pedig újabb mesterséges dialektussal bővült, méghozzá a Star Trekben feltűnt faj nyelvével, a klingonnal. A népszerű űrmeséből származó nyelv elsőként az 1979-es Star Trek: Csillagösvény című filmben volt hallható.

A The Verge vonatkozó cikke szerint a klingon beszédet Marc Okrand amerikai nyelvész találta ki, kifejezetten a Star Trek-filmekhez és sorozatokhoz, de azt csak később fejlesztette valóban tanulható rendszerré. Bonyolultsága miatt azonban nem volt könnyű dolga a Duolingo fejlesztőinek, így mielőtt integrálni tudták volna, számos furcsaságra kellett megoldást találniuk. A munka legnehezebb része a szavak közepén alkalmazott aposztrófok megoldása volt, a klingonban ugyanis igen gyakran használják ezt az írásjelet, a Duolingo rendszere pedig nehezen tudta kezelni. A fejlesztők végül megoldották, így mindenki előtt megnyílt a lehetőség, hogy elsajátítsa a klingon nyelvet.

A Duolingo hivatalos oldalán elérhető kurzus szerint a leckék alkalmasak arra, hogy kezdőszinttől akár szóban is használhatóra fejlessze valaki ilyen irányú nyelvtudását. Magyarról természetesen nem működik, de aki jól beszél angolul, máris nekikezdhet. A fejlesztők ígérete szerint az űrbéli dialektus rövidesen mobilokon is tanulható lesz, a már elérhető nyelvekhez hasonlóan díjmentesen.