Szerda hajnalban érkezett a hír, hogy 76 éves korában elhunyt az Einstein-díjas Stephen Hawking, a világ legismertebb kozmológusa, akinek a fantasztikus életéről készült A mindenség elmélete c. csodálatos életrajzi film, és akit elsősorban Az idő rövid története c. fizikai ismeretterjesztő művéből ismert meg a világ.

A huszonéves Hawking még doktori disszertációján dolgozott a Cambridge-i Egyetemen, amikor kiderült, hogy amiotrófiás laterálszklerózisban szenved – és csak két évet jósoltak neki. Nemcsak mozgása romlott gyorsan, hanem beszéde is torzulni kezdett, de a munkát nem adta fel. Az életét megmentő gégemetszés miatt elveszítette beszédképességét, de egy zseniális számítógépes megoldás segítségével egyetlen kapcsolóval tudott írni, sőt hanggal is megjeleníteni mondanivalóját. 2009-es nyugdíjaztatásáig ugyanazt a professzori titulust viselte, amelyet valaha a legnagyobb előd, Issac Newton is.

Húszéves korától foglalkoztatta az ősrobbanás elmélete, majd Roger Penrose-zal együtt fejlesztette ki a fekete lyukak elméletét (amely szerint ezekben a szingularitásokban elvész az anyag), de 2004-ben elismerte, hogy tévedett. Ezen a témán túl több más fogadást is kötött fizikus kollégáival a kozmológia és a világ keletkezésének legizgalmasabb kérdéseiről. Ezek közül csak egyet nyert meg, a gravitációs hullámok létezéséről szólót.

Munkássága nemcsak az elméleti kutatások terén hozott rendkívül merész, új gondolatokat, hanem rendkívüli tudománynépszerűsítő könyvei és fellépései a kozmológiai elméletek általános terjedéséhez is elvezettek.

A véletlenek fantasztikus játéka (a Wikipédia szerint), hogy a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legnagyobb művelője, Stanisław Lem lengyel író 1961-ben a Visszatérés c. könyvében említést tesz egy Emil Mitke nevű „nyomorék lángészről”, aki a jövőben forradalmasítja Einstein relativitáselméletét és a „minden lehetséges világegyetemre érvényes” általános megoldást tesz majd közzé. Mindezt két évvel Hawking ALS diagnózisa és 5 évvel nagy jelentőségű doktori disszertációja előtt történt.