Rex Tillersont gyakran nevezték kedveskedve T-rexnek, akárcsak a rettenetes tyrannosaurust (magyarul a szóösszetétel zsarnokgyíkot jelent), ám az amerikai diplomácia élén inkább csak csendes nyuszinak mutatkozott, akit akkor „taposott el” a valódi zsarnokgyík, amikor az neki legjobban megfelelt: az orosz kapcsolatokat leleplező legújabb könyv (Orosz rulett) megjelenésének hajnalán. Az Afrikából hétfőn sietve visszatérő amerikai külügyminiszter állítólag a kedd reggeli elnöki csivitből tudta meg, hogy ki van rúgva, de azt már nem, hogy miért.

No persze ha valaki „kib…ott idiótának” nevezi kollégái előtt az amerikai elnököt, aki történetesen a saját főnöke, akkor nincs igazán miért meglepődnie, ha előbb-utóbb menesztik. A világ nyolcadik legnagyobb jövedelmű cégének (az ExxonMobilnak) a volt vezérigazgatója mellesleg azt is tudhatta volna, hogy az övénél összehasonlíthatatlanul kisebb privát cégbirodalom éléről a Fehér Házba masírozó Trump mértéktelen egóval rendelkezik, és nem partnereket keres kabinetjébe, hanem szófogadó végrehajtókat.

Rex azonban nyilván azt hitte, hogy hatalmas orosz kapcsolatrendszere meg a mellére tűzött putyini kitüntetés (a Barátság érdemrend) majd talizmánként megvédi a főnöki dühtől. Végtére is éppen az oroszok avatkoztak közbe, hogy Trump ne a Moszkva felé sokkal kritikusabb Mitt Romney-t válassza külügyminiszternek, hanem saját üzleti partnerüket, T-Rexet, akit Barack Obama Kreml-ellenes büntetőintézkedése ütött el az évszázad olajüzletétől, miután már Putyin emberének a tenyerébe csapott és a tinta is megszáradt a szándéknyilatkozatokon.

Trump folyamatosan azt üzengette diplomáciája vezetőjének, hogy „ne fecsérelje az idejét” holmiféle tárgyalásokra Iránnal meg Észak-Koreával, mert azokhoz „más eszközökkel” kell nyúlni. Erre amikor Trump maga szánja el magát az észak-koreai diktátorral való találkozásra, akkor rögtön leváltja azt, aki pont erre bíztatta. Tipikus trumpizmus.

Az elnök azonnal bejelentette az utódlást is a Twitteren: Mike Pompeo eddigi CIA-igazgató követi majd Tillersont, és ezzel Trump „közel kerül ahhoz a kabinethez, amilyet magának akar” – magyarázta később az újságíróknak. Vagyis lesznek még kirúgások… Azok közül, akiket eddig is ő válogatott össze.

Pompeo személyében egy valódi héja kezébe kerülnek az amerikai külügyek, akit a Képviselőházból emelt Trump tavaly télen a Központi Hírszerző Ügynökség élére. Ez a kansasi politikus volt az, aki Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök nagy híveként mindent megtett, hogy aláássa Obamáék – meg öt másik nagyhatalom – egyezségét az iráni atomfegyver-fejlesztés leállításáról, mert így már Izrael nem bombázhatja Iránt. Pompeo továbbá nagy barátja a minél teljesebb lehallgatási programoknak és a guantánamói börtöntábor fenntartásának.

Még a Kongresszus tagjaként Pompeo a legsötétebb jobboldali ügyeken buzgólkodott: ellenezte a környezetvédelmi intézkedéseket, a természetes energiaforrások fejlesztésének támogatását, a tiszta ivóvíz biztosításának szövetségi védelmét, a gázvezetékek engedélyezésének környezetvédelmi okokból való halogatását, sőt még azt is, hogy a génmódosított élelmiszereket megjelöljék. Az egészségügyi törvényhozás területén harcolt a biztosítási reform ellen, valamint a nők magzatelhajtásra való joga meg az ENSZ globális felvilágosító akciói ellen. Azt már szinte mondani sem kell, hogy a fegyverlobbi életfogytiglani tagja, jelentős támogatást kap tőlük, valamint a milliárdos Koch-fivérek cégétől. Vagyis tökéletes trumpista figura.

A Központi Hírszerző Ügynökség élén Pompeót – a CIA történetében első nőként – az a Gina Haspel követi majd, aki George W. Bush elnöksége alatt titkos tájföldi börtönökben a hadifoglyok kínzását felügyelte, utána pedig részt vett az arról készített dokumentumfelvételek megsemmisítésében.

Ahogy Trump mondta: végre olyan emberekkel töltheti fel kabinetjét, amilyeneket ő akar maga köré.

Nem mintha első körben más lett volna a helyzet. A különbség az, hogy ma már normális, tisztességes politikus még véletlenül sem fogadna el kinevezést a Fehér Ház „zsarnokgyíkjától”, aki még saját T-rexét is „felfalta”, amivel magas rangú kirúgottainak száma elérte a három tucatot – és még nincs vége.

 


Nyitóképünkön Rex Tillerson, az amerikai diplomácia távozó vezetője (b), illetve Mike Pompeo, eddigi CIA-igazgató, Trump következő külügyminisztere (j) (Képernyőfotók)