Péntektől ismét lesz ügyelet a bajmoki és a csantavéri rendelőkben – jelentette be dr. Mihaela Budimski, az Egészségház szóvivője, aki mindenekelőtt elnézést kért, amiért a sajtótájékoztatót többször is elnapolták, de ez azért volt, mert keresték a megoldást az előállt helyzetre.

„Csantavér és Bajmok lakosait, valamint a helyi közösségeket is időben értesítettük arról, hogy ezeken a településeken megszűnik a mentőszolgálat által végzett éjszakai ügyelet. Ez a probléma abból adódott, hogy a személyzeti terv korlátozza a mentőszolgálatban dolgozó orvosok, egészségügyi technikusok, és járművezetők számát, akiknek viszont rövidített munkaidejük és hosszabb évi szabadságuk van. Mindezek miatt az átszervezést a mentőállomás keretein belül kellett megoldani” – magyarázta a szóvivő.

A mentőszolgálat munkatársai péntek estétől visszatérnek azokra a pontokra – Bajmokra és Csantavérre –  ahol korábban is végeztek ügyeletet, tehát a korábbi gyakorlat szerint ezekben a rendelőkben változatul folytatják majd a munkát.

„A mentőszolgálat egységei Bajmokon és Csantavéren munkanapokon 20 órától reggel 6-ig dolgoznak, hétvégén pedig, szombaton 14 órától hétfő reggel 7 óráig tartanak ügyeletet. Ezzel gyakorlatilag minden visszaáll a régi kerékvágásba, azzal, hogy a mentőállomás ambulanciáján nem a mentőszolgálat orvosai tartanak ügyeletet, hanem  az általános orvosok” – magyarázta el Mihaela Budimski azt, hogy hogyan sikerült megoldást találni a problémára, amit a törvény szabályozásai idéztek elő.

A munkatörvény ugyanis korlátozza a nehezebb feltételek között dolgozó egészségügyi foglalkoztatottak – orvosok, nővérek – munkaidejét, így a mentőszolgálat munkatársai nem vállalhatnak több túlórát. Ugyanakkor az egészségvédelmi törvény azt írja elő, hogy a munka folytonosságát biztosítani kell a rendelkezésre álló káderállománnyal. Ez úgy volt áthidalható, hogy az általános orvosi ambulanciák dolgozói vállalhatnak túlórát, és a mentőállomás ambulanciáján ők fognak majd ügyeletet tartani.

dr. Mihaela Budimski, a szabadkai Egészségház szóvivője