Új, bár magyarországi domain néven elérhető, mégis elsősorban vajdasági magyar vonatkozású honlap tűnt fel ma éjféltől az interneten. A Yuhar.hu önmeghatározása szerint ugyanis Jugoszláviai Magyar Archívumként működik. A honlap két szerkesztője Barlog Károly és Szabó Palócz Attila, rajtuk kívül harmadik szerzőként egyelőre Szögi Csaba vesz részt a munkában, de a munkatársak köre a közeljövőben várhatóan még bővülni fog. Az első, röviddel éjfél után közreadott válogatásban öt archív anyagot publikáltak a vajdasági magyarság elmúlt fél évszázadának történetéből.
A honlap elsősorban hang- és videóanyagokkal foglalkozik, célja pedig egyebek mellett az is, hogy a különféle magángyűjteményekben – vagy gyűjteményeken kívül –, szétszórtan és rendezetlenül kallódó, de közönségünk története szempontjából érdekes és izgalmas felvételeket egy helyre gyűjtse, és ott mindenki számára elérhetővé, felhasználhatóvá, feldolgozhatóvá és dokumentálhatóvá tegye. A gyűjtőmunka elkezdéséhez a honlap szerkesztői a saját privát archívumukban megőrzött, mai szemmel nézve már dokumentumértékűnek tekinthető anyagokat digitalizálták különféle, ma már többnyire idejétmúltnak tekintett hanghordozókról, adattárolókról, mint a régi magnókazetták, vinyl hangelmezek, VHS-rendszerű videokazetták. Tehát ilyen megközelítésben értékmentő munkát is igyekeznek végezni a most indult Yuhar.hu című honlapon.

YUHAR – Jugoszláviai Magyar Archívum

Szeles Mónika még csak tizenhat éves volt, amikor 1990-ben először megnyerte a Roland Garrost, vagyis a párizsi salakpályás Grand Slam-teniszbajnokságot. Nemcsak a világ figyelte döbbenten (és lenyűgözve…) akkor már évek óta a kislány, a csodagyerek pályafutásának kezdetét, első, s részben talán még esetlen lépéseit, de Vajdaságban és az egykori Jugoszlávia gyakorlatilag összes kis zugában is hamar ünnepelni kezdték őt.

A jelenleg elérhető anyagban a legrégebbi felvétel ötven esztendővel ezelőtt, 1968. november 29-én készült, és ez volt a Szabadkai Rádió első bejelentkezése. A honlap látogatói hallhatják a hangfelvételek között Vitomir Ružić igazgató és Bagi Károly városelnök felszólalását, valamint Lazar Merković és Nagy József alapító főszerkesztőnek a hallgatóságot üdvözlő szavait. A Szabadkai Rádió első híradóját néhány nappal később,1968. december 2-án sugározta, fél évszázad távlatából most ennek a felvétele is elérhetővé vált az interneten. Külön érdekessége a válogatásnak, hogy egy összeállítás is hallható benne azokból a hallgatói levelekből, amelyekben a Szabadkai Rádió indulását üdvözölte a szabadkai, illetve Szabadka környéki publikum.
Néhány évtizedes ugrás vezeti el a honlap látogatóit ettől az első bejelentkezéstől egészen 1991-ig, amikor Szeles Mónika még igencsak fiatalon, a cseh Jana Novotná legyőzésével megszerezte első győzelmét Ausztrália Nyílt Teniszbajnokságán. A Jugoszláv Rádió–Televízió huszonhét esztendővel ezelőtt, január 26-án élőben közvetítette a döntő mérkőzést, az akkor VHS-re készült felvételen most az eredményhirdetést, a díjátadás megható pillanatait valamint a köszönőbeszédeket hallgathatják és nézhetik meg újra a látogatók.
Időrendi sorrendben haladva 1992-ből származik a következő felvétel: Szabó Palócz Attila a zentai Vicei Károllyal, a többször is meghurcolt, és a nacionalizmus ostoba vádja miatt az egykori Jugoszlávia fennállása idején bebörtönzött magyar íróval készített interjút akkor még az Új Symposion című folyóirat számára. A lap azonban abban az évben megszűnt, majd nevének Új előtagját elhagyva, „csak” Symposionként jelent meg újra – akkoriban „posztkulturális folyóirat” megjelöléssel –, de az interjú leirata ekkor már nem jelenhetett meg, s a beszélgetés közben feledésbe is merült, nemrég került csak újra elő a régi kazettáról, amelyre rögzítették. A mintegy nyolcvan perces felvételt most hallhatja először a nagyközönség.
Bada „Dada” Tibor, miután Magyarországon befutott és jelentősebb sikereket is elért a Jugoszláviai Tudósok – később pedig csak Tudósok – nevű zenekarával, a kilencvenes évek közepe táján költözött vissza szülővárosába, Újvidékre. Ekkor jelent meg a belgrádi Urbazone Trotorock sorozatában, 1996-ban a Ja nisam ružan (Nem vagyok csúnya) című kazettája. Barlog Károly írásában a sorozat megjelenésének, a kiadvány létrejöttének körülményeit tárja fel, a Yuhar.hu látogató pedig immár meg is hallgathatják a magyar publikum előtt mindeddig szinte alig ismert anyagot.
A zentai csata háromszázadik évfordulóját ünnepelték 1997-ben, ekkor készült el Szögi Csaba szövegíró és Tóbiás Krisztián zeneszerző Legyenek átkozottak című fúziós operája. A darab elkészíteésének körülményeire ezúttal a librettó szerzője, Szögi Csaba emlékezik a honlapon megjelent cikkében. Írása mellett pedig a rock opera teljes anyagát is meghallgathatják az érdeklődők.
A Yuhar.hu szerkesztői úgy tervezik, hogy hetente kétszer – csütörtökön és vasárnap – jelentkeznek egy-egy újabb frissítésselo, s így lassan ugyan, de hosszú távon egy gazdag, sokszínű és izgalmas gyűjtemény állhat majd össze.