„Amikor mindenki Hódmezővásárhelyre figyel”, „Hódmezővásárhelyen az ország szeme” – ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket olvashattunk az elmúlt napokban a magyarországi sajtóban, ugyanis vasárnap, február 25-én időközi polgármesteri választást tartottak a Csongrád megyei városban.

A vasárnapi időközi polgármester-választás eredményei 94 százalékos feldolgozottságnál:

Dr. Márki-Zay Péter független (ellenzéki pártok támogatásával) 57.5%

Hegedűs Zoltán  Fidesz 41.61%

Hernádi Gyula független 0.89%

A részvételi arány is rekordot döntött, a választópolgárok közel hatvanöt százaléka járult az urnák elé. A választásnak azért volt nagy jelentősége, mert sok mindent előrevetíthet az április nyolcadikai parlamenti választásokkal kapcsolatosan. Török Gábor elemző a következőket írta blogján:

„A választás országosan más miatt fontos: az eredmény értelmezése és az értelmezések hatása miatt. A hatás ezúttal – a parlamenti választás közelsége miatt – különösen fontos: a Fidesz a fölényük, legyőzhetetlenségük visszaigazolását szerette volna kiolvasni az eredményekből, az ellenzék pedig arra volt kíváncsi, hogy egy teljes együttműködéssel képes lehet-e megszorítani a Fideszt egy jobboldalinak nevezhető városban”

Az időközi választásra Hódmezővásárhelyen azért volt szükség, mert novemberben meghalt a várost 2012 óta vezető fideszes polgármester, Almási István. Korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányította a várost, ő azonban képviselőként-miniszterként nem indulhatott.

Három jelölt indult

A Fidesz-KDNP az eddigi alpolgármester Hegedűs Zoltánt indította, az oldalán Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is kampányolt. Az ellenzék egy váratlant húzott: ezúttal nem külön-külön jelölttel szálltak be a versenybe, hanem az a Jobbik-tól kezdve a DK-n és az LMP-n át az MSZP-ig a függetlenként induló Márki-Zay Pétert, a kiábrándult volt Fidesz-tagot támogatta. Elindult független jelöltként egy pártjával szembeforduló szocialista, Hernádi Gyula is, őt emiatt kizárták pártjából.

„A napközbeni rekordgyanús részvételi számok is azt mutatták, a hódmezővásárhelyiek valamiért nagyon akarnak szavazni. A kérdés az volt, kire: estére kiderült, hogy leginkább azok járultak az urnákhoz, akik változást akarnak. Márki-Zay Péter független jelölt végül fölényesen győzött, abban a városban, ahol a mostani ellenzék emberemlékezet óta nem rúgott labdába” – írta a hvg.hu

Nyitókép: index.hu