Bucsi Réka Solar Work című animációs rövidfilmjét az Audi Short Film Award díjjal ismerték el az idei, sorrendben 68. Berlini Filmfesztiválon. A Solar Walk eredetileg egy 50 perces különleges összművészeti projektként debütált ősszel Dániában, ennek 21 perces rövidfilm-változatát hívták meg a rangos németországi filmfesztivál versenyprogramjába. A produkció a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született. Bucsi Réka a Solar Walkot Dániában a viborgi animációs műhelyben egy nemzetközi csapattal készítette: francia, amerikai és dán kollégákkal.

Rékának már a két korábbi, a Symphony No. 42 és a Love című animációs rövidfilmjét is sikerrel vetítették a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Bucsi Réka 1988. május 4-én született Filderstadtban, Németországban. Édesapja programozó, húga építész. Salzburgban nőtt fel. Mivel elsőre nem sikerült bekerülnie a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre (MOME), egy évig volt a Novus animációs játékfilmkészítő szakának hallgatója, de 2011-ben lehetősége volt részt venni a lisszaboni Universidade Lusófona de Humanidades Tecnologias digitális képzési programján. A MOME-n végül 2013-ban szerzett diplomát, animációs szakon. Ebben az évben a dániai Viborgban is részt vett egy képzésen, az Animation Sans Frontiéres (ASF) kurzusának hallgatója volt.

Több rövidfilmet is jegyez: Mime Appétit (rövid, 2009), Relish (rövid, 2010, Ron (rövid, 2012) és vizsgafilmje a Symphony No. 42 (2014). Ez utóbbi alkotás bekerült a Berlini Filmfesztivál versenyprogramjába, de elnyerte a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima-díját, majd a spanyolországi Valladolidban megrendezett rövidfilmverseny fődíját is megkapta. A rövidfilmet levetítették a Sundance Filmfesztiválon is.

Az idei berlini filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Arany Medvét a román elsőfilmes Adina Pintilie rendezőnő Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotásának ítélte a zsűri.