A belgrádi Bölcsészeti Kar épületének falán látható, Zoran Đinđićet ábrázoló falfestményt ismeretlen tettesek lemeszelték alig két nappal azután, hogy az alkotás elkészült.

A Belgrád központjában lévő falfestmény Đinđić főpolgármesterré való választásának huszonegyedik évfordulójára készült.

„A város már a nevében is fehér. Mi a fény városává tesszük majd” – idézte a festmény alkotója Zoran Đinđićet, Belgrád valamikori polgármesterét, aki később, kormányfőként merénylet áldozata lett.

„A Demokrata Párt, melynek egykor Đinđić volt az elnöke, a Szerb Haladó Pártot gyanúsítja” – nyilatkozta a Blic napilapnak Maja Videnović, a demokraták parlamenti képviselője aki hozzátette: a jelenlegi hatalmat nem zavarja sem a gyűlölet, sem a politikai ellenfelek likvidálására vonatkozó fenyegetések, sem pedig a bűnözők dicsőítése.

„A Szerb Haladó párt minden eszközzel azon fáradozik, hogy lemeszelje Đinđić képét, nem csak szó szerinti értelemben, hanem az ő elképzeléseit is le akarja meszelni. A haladók azonban, bárhogy is próbálkoznak, soha nem fogják tudni megsemmisíteni a történelmi jelentőségét és nagyságát annak, amit Đinđić a városért tett. Ezt egyetlen demokrata sem fogja nekik megengedni” – jelentette ki Videnović.

Marija Obradović, a Szerb Haladó Párt alelnöke tagadta a vádakat. A Blicnek nyilatkozva azt mondta, hogy nem tudta, hogy Đinđićről utcai falfestmény készült, így arról sem volt tudomása, hogy azt lemeszelték.