Belgrád központjában tüntettek csütörtökön nehéz anyagi helyzetük miatt szerbiai nyugdíjasok. A Tegyünk pontot a rablásra (Stavimo tačku na pljačku) elnevezésű tiltakozást a Szerbiai Nyugdíjas Szakszervezetek Egyesülete és a Szerbiai Nyugdíjas Katonai Személyek Szakszervezete kezdeményezte.

Az N1 televíziónak nyilatkozva a nyugdíjasok azt mondták, hogy a hatalmon lévők szép ígéreteiből nem tudnak megélni, anyagi helyzetük pedig napról napra rosszabb.

A tiltakozók azt mondják, nyomorognak, nyugdíjukat igazságtalanul csökkentették, s ezért azt követelik, hogy amit ez a hatalom elvett tőlük azt adja is vissza.

A csütörtöki tiltakozással azt szeretnék elérni, hogy visszavonják a – szervezők szerint – alkotmányellenes törvényt, amely a nyugdíjak kifizetését szabályozza. A szakszervezetek képviselői emlékeztettek, hogy pontosan két éve annak, hogy az Alkotmánybíróságnál indítványozták az említett jogszabály alkotmányosságának felülvizsgálatát.

A szervezők elmondása szerint a tiltakozást országszerte több, mint százötvenezer nyugdíjas támogatta.

Követeléseiket eljuttatják a köztársasági elnökhöz, a kormányfőhöz, az állami közszolgálati televízióhoz és az Alkotmánybírósághoz.

Nyitókép: N1