Molnár Áron vajdasági származású Magyarországon élő színművész a saját bőrén tapasztalta meg azt, hogy hogyan bélyegez meg és közösít ki valakit egy félreinformált közeg. Karácsonykor, a röszkei határátkelőnél döntötte el, hogy tenni akar a leegyszerűsítő beszédmód, a kirekesztő szóhasználat ellen. Elhatározta, hogy nyit egy YouTube-csatornát, melyen keresztül keresztül lehet üzenni, kérdezni és vitatkozni. A művész Ébresztő címmel írt egy hiphop dalt, amelyben a migráns, a menekült és a bevándorló kifejezések valódi jelentéstartalmát járja körül. A dalhoz videoklip is készült, melyet feltöltött YouTube csatornájára azzal a céllal, hogy tegyen valamit az a félelemkeltő légkör ellen, ami a magyar társadalomban uralkodik.

A Heti Világgazdaság kedden közölt interjút a színésszel, ebből idézünk:

Vajdasági magyarként megélte, milyen kirekesztett „migránsnak” lenni? Része ez az identitásának?

Amikor 91-ben átjöttünk Magyarországra, dúlt a délszláv háború. Nekünk dobozok között, orvos-nővérszállón is jó dolgunk volt, mert édesapám és édesanyám mindig mesét teremtett körénk, játékot csinált helyzetünkből, megóvott minket. És megtanítottak szókimondónak lenni. De emlékszem, hogy az iskolában a gyerekek hamar behozták azt, amit hallottak otthon.

Ránk azt mondták, hogy románok vagyunk. És menekültek.

Nem 91-ben volt ez, hanem már általános iskolában. De akkor még híre-hamva nem volt a jelenlegi kommunikációnak. A szülőktől kapott félinformációk alapján engem harmadik osztálytól kiközösítettek az osztálytársaim. Öt éven át tartott, és csak felsőbb évesek között találtam meg a közegemet. Pontosan tudom, milyen az, amikor valakire egy negatív jelzőt akasztanak, és ezzel megbélyegzik.

Amikor utánanézett a menekültválság témakörének, mi lepte meg leginkább?

A legfélelmetesebb az volt, hogyan alakult ki a migráns szó pejoratív értelmezése. Nem a teljes homályban tapogatóztam ugyan a használt fogalmak kapcsán, de a médiaössztűzben én sem tudtam pontosan a szavak jelentését. A migráns szó mindössze egy halmaz nagyon sok különböző élethelyzetre. Ha egy ilyen kifejezést pejoratív színben állít be a politika és a sajtó, akkor félelemkeltő légkör alakul ki a társadalomban. És én ebben nem akarok részt venni. Én ebben a világban nem akarok élni. Mivel ez a légkör velem összeegyeztethetetlen, ezért tenni akarok ellene…

A Molnár Áronnal készült interjú teljes terjedelmében a Heti Világgazdaság honlapján olvasható.

Nyitókép: Facebook / Molnár Áron