A Rotary Klub szerbiai szervezeteinek a történetét és tevékenységét bemutató vándorkiállítás nyílt szombaton este Zentán, a helyi múzeum képtárában, így aztán Belgrád, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Kraljevó , Vranje, Ćupriја és Paraćin után a zentaiak is megismerkedhetnek ezzel a tárlattal.

A kiállítás megnyitóján Sok Oszkár, a zentai rotariánusok jelenlegi vezetője köszöntötte a jelenlévőket és ecsetelte az egyik legnagyobb létszámú és legnagyobb tekintélynek örvendő szervezet történetét, külön kihangsúlyozva a szerbiai Rotary klub 88 éves tevékenységét.

Sok Oszkár köszöntőjében vázolta a zentai Rotary klub tevékenységét, emlékeztetve, hogy a szervezet az elmúlt 11 év alatt számos humanitárius akcióval öregbítette hírnevét. A szervezet vezetője elsősorban az elmúlt három évben megrendezett Mosolygós alma akciót emelte ki, amelynek bevételéből a zentai Hófehérke Óvoda kihelyezett tagozatait segítették különböző módon.

A rotariánusok közelmúltban tartott jótékonysági jelmezbálján összegyűlt adománya a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének jutott. Emellett a szervezet az elmúlt 11 év alatt több alkalommal is hústermékeket és más élelmiszereket adományozott a Caritas által működtetett népkonyhának, de segítséget nyújtott a péterrévei Élők földje terápiás közösségnek, pénzügyi támogatásban részesítette a zEtna Könyvkiadót is. Emellett mentőkocsit, ágyakat és egészségügyi felszerelést adományozott a Zentai Közkórháznak, környezetvédelmi akciókat és baleset-szimulációkat is szervezett.

Sok Oszkár a rotariánusok terveiről is beszámolt: a szervezet a zentai iskolák számítástechnikai kabinetjeinek a korszerűsítését tervezi.

A Rotary Klubot Paul Harris chicagói ügyvéd alapította azzal a céllal, hogy a szervezet tagjai magas etikai elvek szerint élve segítsenek a rászoruló embertársaikon. A Rotary Klub jelentős szerepet játszott az Egyesült Nemzetek Szervezete megalakításában; s jelenleg is tanácskozási jogú állandó képviselete van az ENSZ-ben. Jelenleg világszerte mintegy 35 ezer Rotary Klub tevékenykedik, 1 millió 200 ezer taggal, akik szakmai és magánéletükben is magas etikai alapelveket követnek, s arra törekszenek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék – ecsetelte Sok Oszkár.

Szerbiában Ferdinand Gramberg irányításával 1929-ben Belgrádban alakult meg az első Rotary Klub, a múlt század harmincas és negyvenes évei között pedig országszerte számos klub alakult. Ezekben az években kezdte meg tevékenységét a szabadkai, a nagykikindai, a nagybecskereki, magyarkanizsai, topolyai, óbecsei és verseci Rotary Klub is. A neves rotariánusok közül mindenképpen meg kell említeni Ivo Andrić Nobel-díjas író, Mika Petrović Alas matematikus és Bogdan Nestorović építész nevét is.