A borivás napjára felsorolhatnánk számos érdekességet és okosságot a borászat, borfogyasztás területéről. Az interneten azonban annyi olvasnivalóra bukkanhatunk (szerencsére), hogy mindenki találhat kedvére valót, mint ahogyan a borok között is. Van, aki a testes vörösökre, van, aki a könnyű fehérekre esküszik, és minden kornak megvan a saját divatja is. Emlékszünk még a 2000-es évek barrique őrületére, manapság pedig rosé mámorban úszik a borfogyasztói sznobéria.

A magyar borkultúrában régóta alaptétel a borivók tízparancsolata, melynek eredetéről pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A reformkori mezőgazdasági oktatás keretében kerülhetett lejegyzésre, míg szájhagyomány útján bizonyára sokkal régebben jelen van a borászok és fogyasztók között. Minden pontja aktuális ma is:

  1. Bort sohase igyál éhgyomorra
  2. Borivás előtt ne egyél édes ételt
  3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére
  4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál
  5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát
  6. A nemes borokat csak tisztán igyad
  7. Tarts mértéket a borivásban
  8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is
  9. Szeresd, de légy erősebb a bornál
  10. Borivás közben gondolj arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban

A magyar Országház a napokban írta ki pályázatát az „Országház Bora 2018” cím elnyerésére. Cél, hogy az Országgyűlést kiemelkedően jó minőségű borok képviseljék reprezentációs alkalmakkor. Nyolc kategóriában lehet nevezni az olaszrizlingtől a juhfarkon át a tokaji aszúig. A beküldött mintákat anonim módon zsűrizik, a nyertesek egy éven át beszállítói lesznek az Országgyűlésnek, a címet pedig kereskedelmi forgalomban is használhatják a borászatok. Az idén második alkalommal megrendezett versengésbe határon túli borászatok is beszállhatnak, de kívánalom, hogy Magyarország területén kereskedelmi forgalomban legyen az adott nedű.

További információ itt: http://www.parlament.hu/palyazati-kiirasok

Hogy a mai nap igazán nemzetközi, bizonyítja többek között az, hogy még Alaszkában is odafigyelnek rá. Légitársaságuk, az Alaska Airlines a mai napon ingyenesen szolgál fel bort felnőtt utasainak. Céljuk nem az, hogy utasaik ne fagyjanak halálra az alaszkai télben; kedvezményes borszállítási marketingkampányukra szeretnének így felhívni a figyelmet.

Ha van kedvük játszani, ebből a rövidke (angol nyelvű) tesztből megtudhatják, milyen bor illik személyiségükhöz: https://vinepair.com/what-type-of-wine-are-you-quiz/

No de töltsük már a bort is, ne csak az időt!