A bruttó hazai termék (GDP) teljesítményében a szürkegazdaság legalább 20-30 százalékkal vesz részt – jelentette ki Radojka Nikolić, az Ekonometar i Biznis magazin főszerkesztője az N1-nek, hozzátéve, hogy az államnak aktívabban kellene fellépnie a szürkegazdaság elleni küzdelemben.

Értékelése szerint a lakosság adómoráljának emelése érdekében jelentősek az olyan akciók, mint a nyugtagyűjtés, annál is inkább, mert Szerbia polgárai szeretik a nyereményjátékokat.

„A szürkegazdaságban legalább 10 milliárd euró keletkezik, amely után senki sem fizet adót. Ha ez után a bevétel után is adóznának az érintettek, legalább 1-3 milliárd euró adót lehetne ez után az összeg után beszedni” – mondta a szakember, aki arról is beszélt, hogy a közgondolkodás formálása meglehetősen nehézkes, de léteznek intézkedések, amelyekkel meg kellene fékezni a szürkegazdaságot.

„Az egyik legjobb példa a pancsovai ócskapiac, ahol sokmilliós forgalom zajlik naponta; számos szerbiai üzletet innen töltenek fel a kereskedők. A szürkegazdaság megfékezésével növelhetőek az adóbevételek. Létezik tehát módszer arra, hogy a szürkegazdaság kifehérítésével fel lehessen tölteni a költségvetést, a gazdaság sikeresebb fejlesztése mellett” – állítja a szakember, aki arra is figyelmeztet, hogy az uniós csatlakozás folyamatában jelentős lesz a szürkezóna visszaszorítása. „A pénz itt van, már csak be kell csatornázni a legális folyamatokba. Az állam azonban csak beszél, de keveset tesz. Túl sokáig tart a reformok végrehajtása, ez a gond”- értékelt Nikolić.

Az N1 műsorában az is elhangzott, hogy a Fogd a nyugtát és nyerj! nyereményjátéknak köszönhetően a lakosság 39 százaléka értesült arról, hogy a tavalyi és az idei évet a kormány a szürkegazdaság elleni küzdelem évének minősítette. A nyereményjátéknak köszönhetően 94 százalékkal több polgár támogatja ezt a küzdelmet, mint korábban.  A nyugtagyűjtésnek köszönhetően egyre több polgár értette meg, hogy azzal, hogy nem veszik el a nyugtát, nem valamely kereskedőt vagy vendéglátót segítik a túlélésben, hanem önmagukat károsítják meg.

A polgárok egyre bátrabban jelentik fel azokat, akik nem adnak nyugtát – az ilyen bejelentések száma 47 százalékkal ugrott meg.