Országszerte rendezvényekkel ünnepelte szombaton függetlensége kikiáltásának tizedik évfordulóját Európa legfiatalabb állama, a Koszovói Köztársaság. A főváros, Pristina zászlódíszbe öltözött, az épületeken mindenütt a tízes szám volt látható, a légtérben síklóernyősök repültek, és a városban száztizenöt fát ültettek azoknak az országoknak a tiszteletére, amelyek eddig már elismerték Koszovó függetlenségét.

Jubileumi plakát Rita Ora honlapján

A száztizenhatodik ilyen ország Barbados, amely az évforduló előestéjén jelentette be döntését. Hashim Thaçi koszovói államfő ezt a „legszebb születésnapi ajándéknak” nevezte. Szerbia, amely továbbra is elutasítja egykori tartománya függetlenségének elismerését, tiltakozó jegyzéket küldött a szigetországnak.

Oroszország, Kína és további öt, számottevő nemzeti kisebbséggel rendelkező európai uniós tagállam – Románia, Szlovákia, Spanyolország, Görögország és Ciprus – sem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Az ünnepi parlamenti ülést és a biztonsági erők felvonulását vasárnap tartják. Koszovónak továbbra sem engedélyezik, hogy saját hadserege legyen.

Pénteken, egy nappal az évforduló előtt, a vezető koszovói pártoknak sikerült megállapodniuk arról, hogy ratifikálják a 2015 augusztusában Montenegróval megkötött határmegállapodást. Ez megnyitja a lehetőségét annak, hogy az Európai Unió eltörölje a vízumkényszert Koszovóval szemben, amelynek állampolgárai – a nyugat-balkáni országok között utolsókként – csak vízummal utazhatnak be az Unióba.

Rita Ora, a koszovói születésű brit popsztár büszkén pózol hazája lobogójával (Fotó: Rita Ora honlapja)

Rita Ora, a koszovói születésű brit popsztár büszkén pózol hazája lobogójával (Fotó: Rita Ora honlapja)

A szombati ünnepi rendezvények csúcspontja Rita Ora, a koszovói származású brit popénekes szabadtéri koncertje lesz a pristinai Szkander bég téren.

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét, kilenc évvel a NATO Szerbia elleni hetvennyolc napos bombázása után.