A határon túli magyarok ügyét nem lehet kampánytémává tenni, az egyetlen lehetséges álláspont az, hogy egymás nemzettestvérei vagyunk – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett, az Országházban megtartott családi napon. Novák Katalin a 2018. a külhoni magyar családok éve című programsorozat eseményén kijelentette: kevéssel az április 8-ai választások előtt sokan azt gondolják, hogy a határon kívül élők ügyét kampánytémává lehet tenni, holott ez nem lehet kampánytéma.

Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy mindenkitől azt várja, hogy határozottan képviselje ebben az ügyben az „egyetlen lehetséges álláspontot”, vagyis azt, hogy „egymás nemzettestvérei vagyunk, így tekintünk egymásra, függetlenül a választási ciklusoktól”. Az államtitkár szerint lelkiismereti kérdés a határon túli magyarok ügye, és biztosított mindenkit arról, hogy a jövőben is számíthatnak a kormányra. Novák Katalin szólt a köldökzsinórprogramról is, amely az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztésével biztosítja a kapcsolatot az anyaország és a határain kívül született gyerekek között. Hangsúlyozta: ezzel a támogatással ismerik el a magyar gyermekeket, szülessenek bárhol a világban. Az államtitkár beszédét vastapssal fogadta a Kárpát-medencéből érkezett több száz magyar család.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint babakötvényre eddig csaknem kétszáz kérvényt nyújtottak be, anyasági támogatásra pedig több mint ezret. A legtöbb (823) igénylés a Kárpát-medence olyan területeiről érkezett, amelyek egykor Magyarországhoz tatoztak.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy szimbolikus jelentősége van annak, hogy az Országház főlépcsőjén, a nemzet egységét megtestesítő Szent Koronától néhány méterre találkoznak. Szerinte a magyar jövő záloga a magyar gyermek, a magyar fiatalság, a magyar családok, és munkájuk semmit nem érne, ha nem lennének magyar gyermekek, akik továbbviszik az életet, a magyarság sorsát. A kormánypárti politikus, aki – mint mondta – maga is képviselőjelöltként indul az április 8-ai országgyűlési választásokon, arról beszélt, hogy bízik abban, hogy a megkezdett munkájukat folytatni tudják.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta: az, hogy hatodik alkalommal tudnak összegyűlni az Országházban a családi napra, azt jelenti, a határon túli magyarság Magyarországon „itthon van”. Ezt erősíti – szavai szerint – a kormány több intézkedése is, így például az állampolgárság megadása és a családi kedvezmények kiterjesztése. A szervezet tagsága hálás a magyar kormánynak a törődésért, még akkor is, ha vannak „populista nézetek”, amelyek „elvennék az állampolgárságot, letagadnák nemzettársaikat, akik a határon kívül rekedtek” – fogalmazott Pataki. Hozzátette: a rendezvény célja, hogy megmutassák, a család az egyetlen lehetőség a magyarság jövője szempontjából.
A esemény résztvevői egyperces néma felállással emlékeztek az életének kilencvenkettedik évében, szerdán elhunyt Kallós Zoltánra, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakjára, a nemzet művészére. A hatodik Kárpát-medencei családi napon a gyerekek az Országház termeiben különböző programokon vehettek részt, a felnőtteknek pedig konferenciát szerveztek.