A szlovák rendőrség kedden egy rutinellenőrzés során Nyitra városának ipari negyedében felfedezett 24 szerb állampolgárt, akik nem rendelkeztek a tartózkodásra és munkavállalásra jogosító dokumentumokkal. A feketén dolgozó munkásokat kiutasították Szlovákiából, tudatja az N1.

„Az országban való tartózkodást szabályzó előírások, illetve a feketemunka miatt Szerbia 24 állampolgárát kiutasították az országból, azonban nem tiltották meg számukra, hogy ismét Szlovákia területére lépjenek. A kiutasítottaknak 30 nap áll rendelkezésre, hogy elhagyják Szlovákiát” – nyilatkozta a szlovák rendőrség szóvivője.

Szenice városában, ahol ugyancsak vannak vállalatok, amelyek külföldi munkaerőt alkalmaznak a balkáni államokból, 48 szerb és 21 boszniai állampolgárt ellenőrzött a hatóság, de ott csak kisebb szabálytalanságok miatt szabtak ki az illetékesek tíz szabálysértési bírságot.

Szlovákiában tavaly, az év végén 49478 külföldi munkavállaló dolgozott: a legnagyobb részük, 12 259 munkás, Szerbiából érkezett, közölte a szlovák munkaügyi miniszter.

A pozsonyi parlament a minap módosította azokat a jogszabályokat, amelyek a Szerbiából és más országokból érkező munkavállalók foglalkoztatását szabályozzák Szlovákia négy régiójában, ahol a munkanélküliség öt százalék alatt van és ahol a gyárak képtelenek biztosítani a hazai munkaerőt. Ezekben a régiókban könnyebb lesz a külföldiek foglalkoztatása. Pozsony, Nagyszombat, Zsolna és Nyitra térségéről van szó, tehát arról a régióról, ahol a legnagyobb a szlovák autóipar koncentrációja.

Idén nyáron Szlovákia elkészíti a szlovák gazdaságban hiányzó szakmák jegyzékét és könnyíteni fogja a szerbiai, ukrajnai és vietnámi állampolgárok munkavállalását. A gyárakban a külföldi munkavállalók a foglalkoztatottak harmadát tehetik ki, s őket ugyanolyan feltételekkel, ugyanolyan fizetségért kell majd alkalmazni, ahogyan azt a gyárak a szlovákiai munkaerővel teszik.