Problémás diák volt a floridai ámokfutó volt iskolatársai szerint, összeveszett több barátjával, verekedett volt barátnője új udvarlójával, és nem sokkal a tizenhét halálos áldozattal járó szerdai tragédia előtt felkavaró dolgokat posztolt a közösségi médiában – közölte egy rendőrségi tisztségviselő a tizenkilenc éves Nikolas Cruz volt iskolatársainak beszámolója alapján.

Rossz magaviselete miatt Nikolas Cruzt a múlt tanévben kicsapták a parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolából, miután verekedett volt barátnője új barátjával – mondta el az egyik volt diáktársa. De már korábban, amíg udvarolt a lánynak, durván bánt vele is. Egy másik diáktársukat pedig többször megfenyegette. A tanárok megerősítették, hogy Cruz az idei tanévet már egy másik iskolában kezdte.

Broward megye polgármestere a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: Cruzt korábban kezelték egy elmeklinikán, de már több mint egy éve nem vett rész a terápiákon. Az önkormányzat a problémás diákokat minden esetben igyekszik szemmel tartani, kapcsolatban lenni velük, de Cruz esetében ez nem sikerült. Az ámokfutó egyik volt diáktársa elmondta, hogy nemrég feltett az egyik közösségi médiára egy képet, amelyen a saját arca elé tartott egy fegyvert. Ő egyébként félénk, magának való fiúnak tartotta Cruzt. Egy másik diák arról beszélt, hogy Cruz feltöltött képei szerint állatokat ölt, és rendszeresen célba lőtt a házuk kertjében.

A szerdai ámokfutás az iskolában – amelyről a Szabad Magyar Szó elsőként számolt be a magyar nyelvű sajtóban – nem sokkal a tanítás vége előtt kezdődött. Néhány órával korábban kiürítési gyakorlatot tartottak az intézményben, ezért sokan azt hitték a lövések hallatán, hogy egy újabb, előre be nem jelentett gyakorlatról van szó. Cruz gázálarcban, füstgránátokkal, egy félautomata lőfegyverrel és több tárnyi lőszerrel felfegyverkezve ment be az iskolába, ahol rögtön lövöldözni kezdett. A legtöbb áldozatát az épületen belül ölte meg. Voltak osztályok, amelyekben a diákok inkább megpróbáltak bezárkózni, viszont több százan kifutottak az utcára. A riasztás után több rendőr és mentő, valamint egy terrorelhárító egység is az iskolához érkezett. Az épületet kiürítették, és a tettest az iskolától nem messze lévő otthonában fogták el.

Csak erős idegzetűeknek!

Egy megrázó felvétel a tragikus eseményekről: