Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét annak érdekében, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz – jelentette ki szerdán késő este Pristinában Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

Koszovó, Szerbia egykori tartománya tíz évvel ezelőtt, 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, amelyet azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és a többségében albánok lakta államot következetesen saját déli tartományának tekinti. A világ 116 országa elismerte a független balkáni állam létezését. Szerbia mellett Oroszország és Kína, illetve öt uniós tagállam – Románia, Szlovákia, Spanyolország, Görögország és Ciprus – nem vesz tudomást a függetlenségi nyilatkozatról Koszovót illetően, azaz nem tekinti önálló államnak.

A Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Sigmar Gabriel leszögezte: amennyiben Szerbia előrelépést szeretne elérni az európai integráció terén, folytatnia kell a gazdasági reformokat, valamint erősítenie kell a jogállamiságot, de mindezek mellett Koszovó függetlenségét is el kell ismernie. „Ez központi kérdés” – szögezte le.

A német diplomácia vezetője hozzátette: ugyanezt közölte a szerb vezetéssel is szerdán. A belgrádi sajtótájékoztatón – amelyet Aleksandar Vučić szerb államfővel közösen tartott – azonban ez nem hangzott el, Gabriel csak annyit mondott: az EU és Németország abban érdekelt, hogy a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat mihamarabb rendeződjön.

Brüsszel mindeddig nem közölte hivatalosan, hogy Koszovó függetlenségének az elismerése feltétele lenne Szerbia csatlakozásának, Belgrád szerint pedig ez nem is lenne tisztességes, hiszen öt uniós tagállam sem ismerte el Pristina önállóságát.

Sigmar Gabriel Koszovóban ígéretet tett arra, hogy Berlin igyekszik segíteni abban, hogy mind a 28 EU-tagállam elismerje Koszovót.