Helyi idő szerint szerda délután – az idén ugyanarra a napra eső Hamvazószerdán és Valentin-napon – lövöldözésre került sor a floridai Parkland város középiskolájában.

Három és fél órával később tették közzé, hogy a lövöldözésnek 17 halálos áldozata és 14 sebesültje van. A gyanúsított Nicolas Cruz, aki korábban a középiskola diákja volt. A gyilkos fegyver egy .223-kaliberű AR-15 félautomata karabély volt, amely az amerikai fegyveres erők M16-os standard fegyverének a „civil” változata.

Az első jelentések húsz sebesültről tudósítottak. Meg nem erősített hírek szerint az esetnek legalább egy, de az is lehet, hogy sokkal több halálos áldozata van. Ezeket a híreket először azok a diákok közölték telefonon szüleikkel, akik hallották a lövéseket, illetve szemtanúi voltak a történteknek.

A helyi seriff szerint őrizetbe vették a gyanúsítottat, akinek kilétét egyelőre nem közölték a nyilvánossággal. Időközben Bill Nelson floridai demokrata szenátor a sajtónak nyilatkozva több halálos áldozatról beszélt, pontos számot azonban nem közölt.

A diákokkal készült interjúkból az is kiderült, hogy a valószínűsített elkövető – akit a közelmúltban rúgtak ki ugyanabból az iskolából – több volt társa előtt is dicsekedett azzal, hogy „szétlövi” az iskolát.

Nem elkövetők, hanem menekülő diákok a megtámadott floridai középiskolában történt tömeggyilkosság után (Fotó: ABC News)

Nem elkövetők, hanem menekülő diákok a megtámadott floridai középiskolában történt tömeggyilkosság után (Fotó: ABC News)

A parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskolának mintegy 3000 tanulója van. Első értesülések szerint a lövések az iskolaépületen kívülről érkeztek, aminek következtében megszólaltak a vészjelző csengők. Arra gondolva, hogy előre be nem jelentett tűzrendészeti gyakorlatról van szó, a diákok és tanáraik azonnal megkezdték az épület szervezett elhagyását. Aznap délelőtt már tartottak egy tűzrendészeti gyakorlatot, így amikor a vészcsengő másodszor is megszólalt, az iskolában tartózkodók egy része azt gondolhatta, hogy annak az ismétléséről van szó. A lövések azonban nem kívülről érkeztek, hanem a harmadik emeleten zajlottak le.

Csak január folyamán 18 iskolai lövöldözés történt Amerikában. Parkland városa mindeddig Florida legbiztonságosabb településének számított, a február 14-iki tragédia nyomán viszont a harmadik leghalálosabb iskolai tömeggyilkosság helyszínévé lépett elő.

LEGÚJABB: Rick Scott floridai kormányzó este 9-kor tartott sajtóértekezletet, amelyen felszólította a lakosságot, hogy imádkozzon az áldozatok családjáért. Donald Trump elnök – aki naponta többször is csivitel a Twitter mikroblogon fontos és mellékes ügyekben egyaránt – egész nap nem szólalt meg az ügyben, sőt a Fehér Ház aznapi sajtótájékoztatóját is lemondatta.

 

DátumHelyszínHalálos áldozatokSebesültekMi történt
2007. április 16.Virginia Tech Műszaki Egyetem
Blacksburg, Virginia
32 + tettes17A kóros szorongásban szenvedő diák előre postázott üzenetben mondta el, hogy gyűlöli a gazdagokat és Jézus Krisztusként tennie kell valamit ellenük.
2012. december 14.Sandy Hook Általános Iskola
Newtown, Connecticut
26 + a tettes anyja + a tettes2A húszéves tettes indítékára soha nem derült fény.
2018. február 14.Stoneman Douglas Középiskola
Parkland, Florida
1714Előzetes jelzések után a tettes Bálint-napon behatolt volt iskolájába és lövöldözni kezdett. A nyomozás folyamatban.
1966. augusztus 1.Texasi Egyetem
Austin, Texas
14 + a tettes anyja és felesége31A tettes egy tengerészgyalogos mesterlövész volt, akinél agytumort találtak, az okozhatta irracionális viselkedését.
1999. április 20.Columbine Középiskola
Littleton, Colorado
13 + a tettesek24Két tizenéves fiú az Oklahoma Cityben bombarobbantással elkövetett tömeggyilkosságot próbálta túlszárnyalni