Az Európai Unió államaiból a legtöbb bor Szerbiába Olaszországból érkezik; Macedónia és Montenegró után éppen ez az állam áll a harmadik helyen a borforgalmazók listáján, míg a Szerbiába importált tésztának összesen 70 százaléka származik az Appenini-félszigetről, tudatja az N1.
Minderről Marina Skonjamiljo, az olasz külkereskedelmi ügynökség (ICE) belgrádi irodájának igazgatója számolt be a február 27-én Belgrádban tartandó WORKSHOP & B2B – FOOD & BEVERAGE Dél-Olaszország ízei címet viselő rendezvény promócióján. A rendezvény az olaszországi élelmiszeripari szereplők és a szerbiai, illetve nyugat-balkáni térségből származó importőrök, forgalmazók, konyhafőnökök és sommeliék találkozója lesz.
Marina Skonjamiljo elmondta: Olaszország Szerbia egyik legjelentősebb partnere a mezőgazdasági-élelmiszeripari áruforgalom terén. „Olaszországból származik a legtöbb, Szerbiában forgalmazott olívaolaj, a harmadik helyen áll a kávéexportőrök rangsorában, Brazília és Vietnám után. Olaszország elsősorban presszókávénak való pörköltkévét exportál, s ugyan mennyiségben csak a negyede annak a mennyiségnek, amennyi Vietnámból érkezik, értékét tekintve azonban elenyésző a különbség, ugyanis az olasz kávé igen magas minőségű“ – mondta az igazgató.
Senad Mahmutović, a mezőgazdasági tárca államtitkára arról számolt be, hogy a Szerbiából Olaszországba irányuló export 2012 és 2017 között 40 százalékkal nőtt és hozzátette: tárcája érdekelt abban, hogy növekedjen az olasz befektetések mértéke Szerbia mezőgazdaságában.