Montenegró lezártnak tekinti a Koszovóval folytatott határvitát, és jó szomszédként szeretne segíteni a fennálló gondok mielőbbi megoldásában – hangsúlyozta Duško Marković montenegrói kormányfő szerdán Pristinában, ahol koszovói kollégájával, Ramush Haradinajjal tartott közös sajtótájékoztatót.

Koszovónak nincs még egy olyan jó és megbízható barátja, mint Montenegró – emelte ki Haradinaj.
A két kormányfő egyetértett abban, hogy a két állam közti akadályok felszámolásában az első lépés annak a kiegészítő biztosításnak a megszüntetése lesz, amelyeket a személygépkocsik után kell fizetni mindkét állam autósainak.

A montenegrói vendég leszögezte: magától érthetődő, hogy országa támogatni fogja Koszovó uniós és NATO-integrációs törekvéseit és gratulált vendéglátójának Koszovó függetlensége kihirdetésének tizedik évfordulója alkalmából, tudatja a CdM portál.

Duško Marković koszovói látogatásának elsődleges célja, hogy a Montenegró és Koszovó között fennálló határvitáról egyeztessen a pristinai vezetéssel, de az újságírók előtt erről a kérdésről csak érintőlegesen esett szó. Haradinaj és Marković elsősorban a jó kétoldalú kapcsolatokat méltatták, valamint a gazdasági, idegenforgalmi és infrastrukturális együttműködést.

A rendezetlen határvita kapcsán Ramush Haradinaj kijelentette: a pristinai parlamentban megvan a jó szándék a kérdés mielőbbi rendezésére.

A montenegrói-koszovói határegyezmény 2015-ben született meg, de azt a pristinai parlament még nem ratifikálta. A megállapodás ellenzői azzal érvelnek, hogy amennyiben az egyezmény hatályba lép, úgy több mint 8000 hektárnyi koszovói föld jutna Montenegrónak.

Az egyezmény ratifikálása az egyetlen hátramaradt feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a vízumkényszert Koszovó polgáraival szemben. Tekintettel arra, hogy éppen ez a kérdés okozta az előző pristinai kormány bukását, a koszovói politikusok meglehetősen óvatosan mernek csak foglalkozni a kérdéssel. Nemzetközi megállapodásról lévén szó, annak ratifikálásához kétharmados többségre lenne szükség a pristinai parlamentben, amely azonban egyelőre még napirendjére sem vette ezt a kérdést.