Megállapodásra jutott az Európai Bizottság Albániával abban, hogy az uniós part- és határvédelmi ügynökség, a Frontex fokozott bevándorlási nyomás esetén rövid időn belül szakembereket küldhet a nyugat-balkáni országba a helyzet kezelésére.

Az előzetes egyezményt Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos és Fatmir Xhafaj albán belügyminiszter írta alá Tiranában.
„A szorosabb együttműködés nyomán gyorsabban és rugalmasabban tudunk majd cselekedni” – emelte ki Avramopulosz hozzáfűzve, hogy a brüsszeli testület modellként tekint a mostani szerződésre, és hasonlót kíván tető alá hozni más térségbeli országokkal, mindenekelőtt Macedóniával és Szerbiával is.
Xhafaj rámutatott, hogy az egyezség jó lehetőséget jelent Albánia számára az EU-val való együttműködés mélyítésére, ráadásul az ország a megvalósuló uniós projektekből is profitálni fog.
A hatályba lépéshez még az uniós tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk a megállapodást, amely a bizottság szerint tovább erősíti az EU külső határainak biztonságát.
Az elmúlt években több mint egymillió menekült és migráns érkezett Törökországból az Égei-tengeren át Görögországba, majd utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé, ezt az útvonalat azonban mára jórészt sikerült lezárni az Ankarával létrejött migrációs egyezménnyel, tudatja az MTI.