Eredményt hirdetett a művelődési és tájékoztatási minisztérium, amely pályázatot írt ki annak a szlogennek a megalkotására, amelyet a tárca népszaporulatot serkentő politikája népszerűsítésében kíván használni annak érdekében, hogy Szerbiában növekedjen a születésszám, tudatta a Danas.

Mivel a zsűri nem tudott egyértelmű döntést hozni, ezért az első, a második és a harmadik helyezésen is többen osztoznak.

Díjnyertes lett a Szerelem és baba – amire szükségünk van ma! (Ljubav i beba – prvo što nam treba!), illetve a Szülj, ne halogass! ( Rađaj, ne odgađaj!).

A második helyen a Mama, nem akarok egyedül lenni – papa, öcsikét akarok (Mama – neću sama, tata – hoću brata) és az Elég a szavakból, hadd sírjon  (Dosta reči, nek zakmeči).

A harmadik helyen is két szlogen osztozik: A csodák nem történnek. A csodák születnek (Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju) és a Szülessenek gyerekek és jó dolgok történjenek (Nek’ se deca rađaju i lepe stvari događaju).

A kultusztárca közölte: a bíráló bizottság szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy nem osztja ki a díjazott jelszavak pénzjutalmát, tekintettel arra, hogy egyetlen beérkezett pályamunka sem elégíti ki azt a szükségletet, hogy egyetlen üzenettel azonosítsa a projektfeladat összetettségét. Így az első helyezettek fejenként 75 000, a második helyezettek fejenként 37 500, míg a harmadik helyezettek fejenként 25 000 dinárt kapnak.

A felhívásra 1002 pályamunka érkezett 948 borítékban, Szerbia 104 városából.

A statisztikai adatok alapján az utóbbi évtizedben több mint 350 ezerrel csökkent Szerbia lakosságának száma. Amennyiben folytatódik ez a tendencia,  2030-ra hétmillió alá csökken az ország lakosságszáma.
A legutóbbi, 2011-es népszámláláskor Szerbiának 7,2 millió lakosa volt, de egyes szakértői becslések szerint 2016-ra 7 058 000-re csökkent az országban élők száma.
Egy tavaly közölt adat szerint a népességfogyás mértéke 2016-ban 5,1 ezrelék volt, azaz ezer lakosra 9,2 születés és 14,3 halálozás jutott. 2017-ben 5,2 ezrelékre gyorsult ez az ütem.
A születések számának csökkenése mellett a népességfogyáshoz jelentős mértékben hozzájárul az elvándorlás is: évente körülbelül 30-40 ezren hagyják el az országot.