Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen készít felmérést arról, hogy mi aggasztja a leginkább a világ országainak embereit. A kutatók a mintavétel során egy-egy meghatározott országban felsorolnak egy sor problémát és a megkérdezettek kiválasztják azt a hármat, amelyek szerintük a legaggasztóbbak az adott országban.

Az intézet a közelmúltban publikálta a 27 országban, idén januárban készített felmérését. A kutatást Szerbiában és Magyarországon is elvégezték.

A vizsgált országok legnagyobb részében a polgárok úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok. A magyarok különösen borúlátóak voltak: Brazília, Mexikó és Olaszország után a negyedik helyen végeztek, ott a megkérdezettek 76 százaléka szerint rossz irányba haladnak a dolgok. Szerbia azonban optimista: a megkérdezettek 59 százaléka szerint minden a legnagyobb rendben halad, jó irányba, s csak 41 százalék pesszimista. Az optimisták száma 4 százalékponttal növekedett a tavaly decemberi adatokhoz viszonyítva.

Világszerte a legnagyobb gondok egyikének a megkérdezettek a munkanélküliséget tartják. Ez a probléma Magyarországon nem annyira szembetűnő (ennek oka vélhetően a munkaerőhiány): míg átlagosan a megkérdezettek 35 százaléka szerint ez a legnagyobb gond országában, addig a magyaroknak csak a 19 százaléka említette ezt a problémát. Szerbiában viszont a megkérdezettek 62 százaléka látja a legnagyobb bajnak a munkanélküliséget.

Összesített globális rangsorban a problémák közül a második helyen a pénzügyi/politikai korrupció végzett. A magyarok több mint a fele, 56 százaléka említette ezt a három probléma egyikeként, ellenben Szerbiában csak a megkérdezettek 34 százaléka látja ezt gondnak.

Globálisan harmadik, Magyarországon második kiemelt helyen szerepel a problémák között a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség: a megkérdezettek 56 százaléka látja ezt komoly problémának, míg Szerbiában a polgárok 53 százaléka aggódik emiatt a kérdés miatt.

Nagy eltérés a globális és a magyar helyzet között az egészségügynél jön elő: míg az összes megkérdezett 24 százaléka sorolta csak ezt a három aggodalom között,  a magyar megkérdezettek 72 százaléka. Szerbiában az egészségügy miatt a megkérdezetteknek alig 32 százaléka aggódik.

Az oktatás terén nagyjából a világátlagot hozta Magyarország:  globálisan a megkérdezettek 19 százaléka látja ezt a szférát kiemelkedő problémának, s ennyien aggódnak az oktatás miatt Szerbiában is, de Magyarországon ez a mutató 21 százalék.

A következő probléma a terrorizmus veszélye: Magyarországon és Szerbiában a megkérdezettek mindössze három százaléka említette ezt a jelenséget kiemelt társadalmi problémaként.

A bevándorlás ellenőrzésének kérdésében kicsit nagyobb az eltérés Magyarország és Szerbia között: a magyarok 11 százaléka szerint jelenti ezt a legégetőbb gondok egyikét, míg Szerbiában a megkérdezettek alig 4 százaléka látja úgy, hogy ez lenne a legnagyobb bajok egyike.

Az Ipsos felméréséről további részleteket itt lehet megtudni.